Visszakerülnek Pápára a kastély festményei


2013-10-22 20:06:38  | cikk: mo  | 


Visszakerülnek Pápára a kastély festményei főképe
Halász János kultúráért felelős államtitkár közreműködésével indult el az az érdemi kommunikáció az államtitkárság és a Nemzeti Múzeum között, melynek eredményeképpen döntés született arról, hogy a Esterházy-kastély Ősök Csarnokába tartozó festményei maradéktalanul visszakerüljenek Pápára – jelentette be dr. Áldozó Tamás mai sajtótájékoztatóján. A polgármester elmondta azt is, az államtitkárság döntött arról is, hogy a város 14 millió forint támogatásban részesül az Ősök Csarnoka festményeinek restaurálására. A városvezető úgy fogalmazott, az a siker, amely a festmények Pápára kerülését illeti, arra biztat, hogy a város ennél is határozottabban álljon ki amellett, hogy minden olyan műtárgy, amely bármely magyarországi közgyűjteményben fellelhető és a kastélyból származik, kerüljön vissza, s gazdagítsa az itteni közösséget – fogalmazott Áldozó Tamás.

Nagy L. István múzeumigazgató tájékoztatott, az 1949-es államosításról szóló törvény következtében kerültek állami kézbe, majd a Nemzeti Múzeumba az Ősök Csarnoka festményei.
- Két festmény kivételével a teljes Ősök Csarnoka visszakerül Pápára, ezenkívül olyan alkotások is, amelyek nem az Ősök Csarnokához tartoznak, viszont a kastélyból származtak. Az említett két festmény a Nemzeti Múzeum állandó kiállítását gazdagítja, amely emeli az alkotások értékét, jelentőségét. E két festmény nemes másolatban készül majd el. Azóta felvettük a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Galériával is, hiszen annak gyűjteményében is és magánkézben is vannak festmények. Mindkét szálat felgöngyölítjük, hogy tovább gazdagíthassuk a pápai tárlatot – tette hozzá a múzeumigazgató.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az állami támogatású „Önkormányzati fenntartású múzeumok szakmai támogatása” elnevezésű pályázaton 14 millió forintot nyert a város. A 10 százalékos önrésszel kiegészítve így az Ősök Csarnoka festményeinek restaurálására és rekonstrukciós, eredeti aranyozási technikával készült kereteinek összeállítására mintegy 15,4 millió forintot költhet az önkormányzat. Nagy L. István megjegyezte, a Nemzeti Múzeummal történt megegyezés nyomán több mint 50 festmény kerülhet vissza a pápai Esterházy-kastélyba.

A sajtótájékoztatón kiderült az is, a város igyekszik minden lehetőséget kiaknázni annak érdekében, hogy a kastélyt eredeti állapotában mutathassa be a látogatóknak. Fontos feladat volna például a kastélykert felújítása, a régi kapu helyreállítása, a kerítés visszaépítése. Áldozó Tamás elmondta, szeretnék elérni, hogy a 2017-ben induló Területi Operatív Program a pápai turisztikai fejlesztések koncepcióját, így az említett elemek megvalósítását is tartalmazza, hiszen az garancia lehet arra, hogy mindez 2021-ig megvalósult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!