Megújuló partnervárosi kapcsolatok, újabb adományok


2013-10-22 00:11:41  | cikk: HuHa  | fotó: HuHa, Babos Petra  | 


Megújuló partnervárosi kapcsolatok, újabb adományok főképe
Pápa hollandiai testvértelepüléséről, Kampenből érkezett kéttagú delegáció a városba a múlt hét végén. Jan Kattenberg, a partnerváros idősellátást támogató alapítványának elnöke és Bert Boornmann alpolgármester azért látogatott Pápára, hogy a két település közötti kapcsolatok új lehetőségeiről tárgyaljon és a hosszú évek óta támogatott Egyesített Szociális Intézménynek szánt következő adományokról egyeztessen. A vendégeket pénteken Unger Tamás alpolgármester fogadta a Városházán, ahol azokat a lehetőségeket tekintették át, amelyek által megújulhat, szorosabbá válhat a két város együttműködése. A kampeni alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, városvezetőjük javaslatára arról tárgyalnak, hogy miként lehetne a két település kapcsolatának új lendületet adni, új ötletekkel tovább fejleszteni. Céljuk, hogy minél több szereplő bevonásával keressék meg az új utakat. Mint mondta, Unger Tamással szót váltottak a Vajda Márta iskola és kampeni partnerintézmény sikeres együttműködéséről, arról, hogy a holland diákok többször is jártak már Pápán és megtapasztalták az együtt munkálkodás örömét, így ezt az irányt is szeretnék folytatni a jövőben. Unger Tamás megerősítette, a két település számára fontos a partnerség, ezért is kívánnak új ötleteket gyűjteni minden szintről – akár ifjúsági körökből, a művészetek vagy a kultúra területén dolgozóktól - a testvérkapcsolatok megújítására.
-Úgy gondoljuk ezekkel és az egyének bevonásával lehet szorosabbra fűzni a két város kapcsolatát. Terveink között szerepel a gazdaság, a kultúra és az oktatási intézmények által erősíteni a partnerséget. Bár az oktatási intézmények már nem a városhoz tartoznak, de fontosnak tartjuk az ifjúság részvételét ebben a kapcsolatban, mert a középiskolásoknak már van olyan nyelvismerete, amellyel jól boldogulnak, hiszen mindig a nyelv okozza a legnagyobb nehézséget a kommunikációban. Én azt javasoltam, próbáljuk ezt meg családi szinten is megvalósítani, hiszen nagyon jól működhet a kölcsönös családi látogatás, ami néhány napos, hetes diákcserét jelent tulajdonképpen. Ez kimondottan jó a nyelvtanulás szempontjából is és a személyes kapcsolatok kialakításában is – fogalmazott Pápa alpolgármestere. Unger Tamás a vendégeknek arról is beszélt, a schwetzingeni példa kiváló a művészeteken keresztül történő kapcsolat ápolására, és javasolta, hogy kampeni és pápai művészek kölcsönösen rendezzenek kiállítást egymás településein, hiszen a művészet személyesebb és kötetlenebb lehetőségeket tud teremteni és a művészet az, ami nyelvtudás nélkül is kiválóan össze tud kötni embereket.
A kampeni vendégek az elmúlt napokban látogatást tettek Pápa Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézményében is – melyet az idősellátás segítésére létrehozott alapítványuk hosszú évek óta támogat -, megtekintették többek között a megújuló hajléktalanszállót és az átmeneti szállást és jártak a Barát utca 3. szám alatti idősek otthonában. Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezetőtől megtudtuk, a látogatás kapcsán egyeztettek a 2013-2014-es esztendőre nyújtandó támogatásokról. A holland testvérváros alapítványa a két évre 13000 Euro értékű segítséget nyújt az ESZI-nek, ezt elektromos betegágyak beszerzésére kívánja fordítani az intézmény. Ebből az összegből 20-25 speciális szanatóriumi ágyat tudnak vásárolni, ami nemcsak az ellátottak kényelmét szolgálja, hanem a gondozók munkáját is jelentősen könnyíti.
-Vendégeinknek megmutattuk az átépítés alatt álló hajléktalan szállót és a jelenlegi épületet is, bemutattuk az építkezés elemeit és szó volt arról is, hogy a projekt csak az építési beruházást tartalmazza, és sok bútor hiányzik még ahhoz, hogy jövőre teljesen beköltözhetővé váljon az épület. Jan Kettenberg és Bert Boormann azt kérte, írjuk össze, mire van szükségünk, és ők jövő év augusztusára egy teherautóval mindent leszállítanak a kampeni hajléktalanellátást segítő alapítványuk támogatásából. Ez nem is szerepelt az előzetes megbeszélések között, de nagyon örülünk ennek a váratlan segítségnek.
A kampeni idősellátást támogató alapítvány egyébként 1994 óta nyújt segítséget a pápai partnerintézménynek, ez idő alatt 26 millió forint értékű segítséget kapott tőlük az ESZI.
A vendégek magyarországi tartózkodásuk idején több kirándulást is tettek, többek között jártak Tapolcafőn a forrásnál és Győrben is. A búcsúvacsorát hétfő este tartották az intézmény részlegvezetőivel és a kuratóriumi tagokkal.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!