Játékok, bútorok, képzések, programok – a város kilenc óvodájának fejlesztése zajlik


2013-10-21 22:53:41  | cikk: HuHa  | 


Játékok, bútorok, képzések, programok – a város kilenc óvodájának fejlesztése zajlik főképe
A Fáy András lakótelepi Óvoda kivételével – melyben jelenleg a második úgynevezett „migráns” projekt zajlik – a város valamennyi óvodáját érinti az az európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés, amire az önkormányzat nyújtott be sikeres pályázatot a múlt évben. A projekt összköltségvetése meghaladja a 88 millió forintot és önrészt nem kellett hozzá biztosítania a városnak. Az „Óvodafejlesztés Pápa Város Önkormányzata Városi Óvodák intézményében” című beruházás jelentős eszközfejlesztést tesz lehetővé, biztosítja az óvodapedagógusok további képzését, több szülőkkel közösen megvalósítandó rendezvényt és szervezetfejlesztést tartalmaz. E pályázat előrehaladását tekintette át ma délelőtt Áldozó Tamás polgármester Csákvári Judit intézményvezető kíséretében, felkeresve az érintett tagóvodákat. A polgármester megtekintette a már mindenhová leszállított eszközöket és tájékozódott a januárban indult fejlesztés hátralévő elemeiről. Az „óvodatúra” végén a székhelyintézményben – a Szivárvány Óvodában - sajtótájékoztatón számoltak be a városi óvodák hatodik projektjéről. A városvezető elmondta, az oktató-nevelő intézmények közül mostanra az óvodák maradtak meg a város működtetésében, azonban nem csak az idei évben élvezte a város kitüntetett figyelmét a 900-1000 kisgyermek nevelését végző, tíz tagóvodából álló intézmény.
-2009 óta hat pályázatot nyertünk el és általuk 440 millió forintot költöttünk el az óvodák fejlesztésére. Négy év alatt ez igen tekintélyes összeg. A pályázatoknak köszönhetően infrastruktúrájában és szakmai felkészültségében is előrelépett az intézmény, ugyanakkor ezen a mai körúton az is láttuk, hogy lenne még helye a pénznek. Sok olyan apróbb és nagyobb fejlesztési igényt is megfogalmaztak a tagóvoda vezetők a mai látogatáson, ami mindenképpen méltányolandó és remélhetőleg a következő években kezelhető is lesz – fogalmazott. A Pápai Városi Óvodák vezetője a jelenlegi projekt részleteit ismertette a sajtó képviselőivel. Mint mondta, a fejlesztés egy része az óvodák eszközeinek gyarapítását szolgálta, ezeket már birtokba is vehették a gyermekek. A közel 30 millió forintos projektelem főként udvari játékok beszerzését tartalmazta, de minden óvodába jutott új bútorokból is a csoportszobákba.
-A pályázat másik fő területe az óvodapedagógusok képzése, ami hetven kolléganőt érint a 9 tagóvodából. A tanügyigazgatásról, oktatáspolitikáról, törvényi változásokról szóló képzés júliusban már lezajlott, a pedagógiai módszerekről, fejlesztő pedagógiáról, integrációról szóló képzés pedig most ősszel indult és 150 órában nyújt szakmai fejlődési lehetőséget az óvónőknek. A jövő év elején a drámapedagógiával, mint a nevelés eszközével ismerkedhetnek meg mélyebben munkatársaink, a negyedik képzési témakör pedig a környezettudatosságra nevelés témakörét érinti – sorolta Csákvári Judit. Az óvoda nevelési programjában foglaltak megvalósulását támogató szolgáltatások, rendezvények, programok részelemként szerepelnek a projektben, de az egész óvodát és az oda járó gyermekek családját megszólítva nagy jelentőségű események. Négy területet ölelnek át: ilyen a szülőkkel közös családi nap, az ezekben a hetekben zajló óvodai rendezvények - melyek az őszi hagyományos ünnepekhez kapcsolódnak -, a szülői szakmai fórum és a tavaszra tervezett környezetvédelmi nap.
-A projekt negyedik eleme a szervezetfejlesztés, melynek része többek között az újszerű nevelési módszerek kidolgozása és alkalmazása valamint a képzéseken megszerzett ismeretek óvodai szervezeti egységen belül történő átadásának módszertana, eljárása – ismertette a fejlesztés részleteit az óvodavezető.
A jövő év júliusában záruló projekt kapcsán Csákvári Judit hangsúlyozta, az „Óvodafejlesztés Pápa Város Önkormányzata Városi Óvodák intézményében” című pályázat és a korábbi sikeresen megvalósított projektek az intézmény fejlődését látványosan felgyorsították, mind külső és belső infrastruktúrájában, mind a szakmai munka vonatkozásában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!