Istenhit nélkül nem lehet - Balczó András volt a vendég az Edvy Malomban


2013-10-20 11:41:28  | cikk: mo  | 


Istenhit nélkül nem lehet - Balczó András volt a vendég az Edvy Malomban főképe
Miért vagyunk a világon? Van-e rá megoldás? Van-e értelme az életnek? - ezeket a kérdéseket feszegette Balczó András azon az előadáson, mely az Edvy Malom Fogadó Értékeink Élőben című programsorozata keretében valósult meg. A háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok öttusázó Kondoroson született 1938. augusztus 16-án. Később Nyíregyházán élt, itt ismerkedett meg az öttusával, illetve gyermekként még a háromtusával. Tehetsége a legjobbak közé emelte. Minden idők egyik legsikeresebb öttusázója volt, Magyarországon háromszor választották meg az év sportolójának.

Balczó András elmondta, közönségtalálkozóról közönségtalálkozóra jár, számos helyen megfordult már az országban. Hangsúlyozta, mindig ugyanazzal a „lemezzel” érkezik, neki nincs több egész estés mondanivalója, témája. Van egy élettörténete, amelyet szívesen megoszt az érdeklődő hallgatósággal. Nem üzen, nem buzdít, nem biztat. Csupán elmondja, milyen tapasztalásokat élt át életében a sportban, a magánéletben és a közéletben. Előadásának legfontosabb építőköve pedig a hit és a vallás.

A 75 éves sportlegenda elmondta azt is, nem úgy alakult az élete, ahogy eltervezte, de tulajdonképpen nagyon is jól alakult. Elhatározása szerint az öttusa-sportban szerette volna kamatoztatni tudását és tapasztalatait. 10 évet várt a lehetőségre, de az akkori magyar sportvezetés erre nem adott lehetőséget – fogalmazott. Így megszületett az elhatározás, hogy élete hátralévő részében az öttusával nem kíván foglalkozni. Mint mondta, békesség töltötte el.
Az emberek szigorú, megkomponált elrendelések alapján élnek. Semmi sem történik véletlenül, ezt mindenkinek tudnia kell – véli az előadó.
- Előadásaim a lelki béke állapotának elérése köré szerveződnek. Én megtapasztaltam azt a körülményt, azt az állapotot, amit úgy hívnak: békesség. Ezt az állapotot akkor éltem át, amikor teljes összeomlásban voltam. Ez összeomlás hozott számomra egy vágyott célról való lemondást, és csalódtam magamban. És amikor az ember csalódik, eltanácstalanodik, akkor a gőg, a büszkeség megy ki belőle. Amint a büszkeség elmúlt, alkalmassá válik az ember arra, hogy az Isten megérintse. Ez egy olyan pillanat, amit nem lehet szavakkal leírni. Ez az alkalmasság állapota – emelte ki Balczó András.

Az előadó hozzáfűzte azt is, a békesség állapotát elég egyszer átélni. S akkor már tudjuk, hogy van, létezik. Isten érintésétől más ember lettem, mindent megváltoztatott – tette hozzá az egykori sportoló.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!