Van segítség - A lelkisegély telefonszolgálatokról a könyvtárban


2013-10-18 19:23:04  | cikk: mo  | 


Van segítség - A lelkisegély telefonszolgálatokról a könyvtárban főképe
A Pax Animae Mentálhygienés Egyesület és a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete “Önkéntes-Pont-Most!”-projekt pápai irodája közösen szervezte meg azt a két programot, melyek mindegyike a telefonos lelkisegély-nyújtásra hívta fel az érdeklődők figyelmét. A lelki egészség világnapja kapcsán szervezett rendezvény célja, hogy megismertesse, s közelebb hozza az emberekhez a Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat tevékenységét, s tudatosítsa bennük, hogy van segítség.

A délelőtti órákban Búza Domonkos pszichológus tartott előadást a középiskolás korú diákoknak, míg délután Petrik Mihály, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége alelnöke beszélt a hallgatóságnak a lelki egészségről, s arról, hogy a krízishelyzetbe, bajba jutott embereken milyen módon segíthet a telefonszolgálat.
A Jókai Mór Városi Könyvtárban szervezett rendezvény Ónodi Kristóf, az Allegro Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékének gitárjátékával kezdődött, majd a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége névjegy-gyűjteményéből válogatott kiállítás megnyitásával folytatódott. A programon részt vett dr. Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója is, aki üdvözölte a délelőtti foglalkozás és a délutáni előadás megvalósítását, és a telefonos lelkisegély szolgálatok jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A kiállításmegnyitó alkalmával Balázsné Márton Mária, a pápai telefonszolgálatot működtető Pax Animae Mentálhygienés Egyesület titkára elmondta, céljuk, hogy az információk, s a legfontosabb elérhetőségeket tartalmazó névjegyek minél több emberhez eljussanak. Éppen ezért folyamatosan várják az önzetlen segítők támogatását.

A program Petrik Mihály előadásával folytatódott az olvasóteremben. Az országos telefonszolgálat elnöke elmondta, a modern társadalmakban a lelki problémák és megbetegedések számaránya, köztük az öngyilkosságé is nő. Az öngyilkosságok számának növekedése miatt világszerte alakultak szervezetek a megelőzésre, hogy segítsék azokat, akik úgy érzik, önerejükből képtelenek kilábalni nehézségeikből: válsághelyzetbe jutottak. Ilyen prevenciós, megelőző szervezetek a lelki elsősegély telefonszolgálatok, amelyek önként vállalt feladata az öngyilkosság-megelőzés, krízis-intervenció és a mentálhigiénés prevenció. A munkatársak célja, hogy a kritikus helyzeteket megelőzzék, a bajba jutott embert hozzásegítsék problémái megoldásához. A mentálhigiénés prevenció, a lelki egészség védelme. A pszicho-szociális problémák kínzó terhet jelentenek a mindennapokban, konfliktusok, életvezetési nehézségek forrásai. Hogy e problémák ne váljanak krízissé, a segítő szervezetek - tanácsadás, informálás, kezelőhelyhez irányítás és kísérés formájában - támogatást nyújtanak – derült ki a programon. A telefonos lelki elsősegély szolgálatok bármikor, éjjel-nappal ingyenesen hívhatók a 116-123-as telefonszámon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!