Híres vaszariakról a Honismereti Körben


2013-10-17 06:50:01  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Híres vaszariakról a Honismereti Körben főképe
A Várostörténeti Honismereti Kör tegnap tartotta októberi összejövetelét, melynek Mezei Zsolt főkönyvtáros volt a vendége, aki híres vaszari emberekről beszélt az érdeklődőknek. Mezei Zsolt eladásában hat híres embert érintett, akiknek röviden ismertette az életpályáját és munkáját, így tehát szó esett Kuti Dénes bencés szerzetesről, aki 1707 és 1779 között élt, Országh Lőrincz pálos szerzetesről, aki 1720-ban látta meg a napvilágot, de beszélt még Kurutz Kiliánról, Ihász Gilbertről, Ihász Mihályról és akit különösen kiemelt, Ihász Gáborról.
Ihász Gábor pap volt, tanár, kutató és nyelvművelő tudós, magyarságának és anyanyelvének hitvallója.
1804-ben született, Ihász Gábor jómódú parasztember gyermekeként. A 19. század első évtizedeiben a falusi parasztgyermek számára nem kínálkozott sok lehetőség arra, hogy tanuljon. Ódor Ferenc plébános látta a gyermek tehetségét, és tízéves korában elküldte a pápai bencések kisgimnáziumába, hogy tanuljon. 1824-ben a ciszterciek biztatására a szerzetbe lépett és rendi névként a György nevet vette fel. 1827-ben a pesti központi papneveldébe került, mely életének fontos állomása volt. 1830. május 31-én megalapította az ifjú leviták körében a magyar nyelvművelő társaságot. Azon év augusztus 22-én misés pappá szentelték fel és ismét Székesfehérvárra rendelték a gimnázium I. osztályának tanítására. 1843-ban teveli és 1844-ben előszállási lelkésznek nevezték ki. A szabadságharc idején elment tábori lelkésznek, a hadi szerencse fordultával pedig Komáromba vonult a fehérvári tisztikarral együtt és ott kapitulált. A rendi tanács nyolc évi fogságra ítélte őt, azzal okolva elítélését, hogy engedelem nélkül hagyta el lelkészi állomását. 1850-ben szabadult, s még abban az évben augusztus 18-án Egerbe nevezték ki a magyar nyelv és irodalom tanárának. 1858-tól az érseki fiú nevelőintézet igazgatója volt. Az érsek 1870. szeptember 12-én felmentette és címzetes kanonoki rangban főszentszéki ülnökké nevezte ki. Ihász Gábor művei közé tartozik a Magyar nyelvtan, a Mutatvány a magyar igeképzésről, a Magyar mondattan főbb szabályai, a Magyar nyelvtan I. és II. is – tudtuk meg a főkönyvtárostól.
A kör soron következő összejövetele november 20-án lesz, amikor is Nagy L. István tart majd előadást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!