A közbiztonságról egyeztettek


2013-10-16 23:07:43  | cikk: HuHa  | 


A közbiztonságról egyeztettek főképe
Egyeztető fórumra hívta a Pápai Járás településeinek vezetőit, a közbiztonság és ifjúságvédelem területén érintett szervezeteket a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pápai Rendőrkapitányság. A közbiztonsági egyeztető fórum olyan konzultatív szakmai csoport, melynek célja a Pápai Járás területén a közbiztonság és a közrend fenntartása, az ott élő lakosság és szervezetek körében a bűnmegelőzési szemlélet érvényre juttatása, valamint a rendőrség és a civil társadalom széles körű együttműködésének segítése. A közbiztonsági egyeztető fórum nem ismeretlen már a járásban, hiszen korábban a kistérségek idején is létezett, a közigazgatási rendszer átalakítása miatt azonban ezt is meg kellett újítani. A közösségi együttműködés új formáját dr. Töreki Sándor megyei rendőrfőkapitány ismertette a megjelentekkel, majd Szappan Csaba rendőrkapitány mutatta be a járás közbiztonsági jellemzőit és az idei év első háromnegyed évének bűnügyi mutatóit. A dandártábornok elmondta, a fórumok a megye területén mindenütt egységesen szerveződnek és mind a tíz járásban a megyei rendőrfőkapitány elnöklete mellett jönnek létre, a helyi szintű további feladatok és a munkacsoportok munkájának koordinálását a rendőrkapitányságok vezetői végzik.
-Az egyeztető fórum alapgondolatát az adta, hogy a rendőrség egyre inkább nyitottá válik, meghallgatja az önkormányzatok, oktatási intézmények és egyéb szervezetek véleményét, vagyis a civil szféra visszajelzéseit annak érdekében, hogy megismerjék a települések véleményét a közbiztonságról. Hiszen a statisztikai adatok mellett a szubjektív értékelések is fontosak a közbiztonság helyzetének meghatározásában – fogalmazott dr. Töreki Sándor, hozzátéve, a rendőrség számára nagy jelentőségű, hogy első kézből kapjon információt a települések problémáiról azok megoldása, a közbiztonság megőrzése és javítása érdekében. Ebben a munkában mindenkire számítanak, hiszen a rendőrség önmagában nem tudja biztosítani azt a nyugalmat, amit a lakosság elvár. Mint mondta, az együttműködésnek már eddig is több remek példája volt a járásban, ezt a jövőben is meg kívánja tartani a rendőrség és élőbb, folyamatos közös munkára számít a településekkel.
Szappan Csaba alezredes tájékoztatójában elhangzott, a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területére vonatkoztatva a háromnegyed éves bűnözési adatok nem tértek el jelentősen az előző évekétől, nem volt több kirívóan nagy tárgyi súlyú bűncselekmény, az ismertté vált bűnesetek száma pedig ezer körül mozog. A bűncselekmény típusok közül a vagyon ellen irányulók a legjellemzőbbek, a személy ellen elkövetett jogsértések körülbelül tíz százalékot tesznek ki. Ez utóbbiak közül a hétvégi italozásokat követő garázdaság és testi sértés, és a családokban történt testi sértés fordul elő leginkább. A közlekedésrendészet területéről elmondta, a baleseti mutatók némileg romlottak, néhánnyal több súlyos sérüléssel járó baleset történt, mint az előző év hasonló időszakában. A közbiztonsági egyezető fórum jelentőségét abban határozta meg, a rendőrségi munka akkor lehet igazán hatékony, ha találkozik a településeken élők akaratával, támogatásával.
-A települések vezetői abban tudnak segíteni, hogy saját védekezésre motiválják polgáraikat a polgárőrségek létrehozásával, fejlesztésével, helyi közbiztonságot erősítő technikai eszközök telepítésében vesznek részt és a lakosságot normakövető magatartásra ösztönzik.
A rendőrkapitány kiemelte, a járás közbiztonságában a körzeti megbízottakra nagy felelősség hárul. 19 kmb-s dolgozik a településeken, általuk azonban bekapcsolódnak a polgárőrök, oktatási intézmények vezetői is a közbiztonság erősítésébe.
-A velük kialakított közösségi együttműködés plenáris ülése ugyan ma a járási egyeztető fórumon van, de helyben a konzultációs fórumokon tovább lehet vinni a célkitűzéseket és gyakorlati feladatokra lebontani.
A Pápai Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumon a járási hivatal vezetője tájékoztatójában a közigazgatás új rendjéről és működéséről beszélt és ismertette a járási hivatalok új feladatait, valamint a jövőbeni célkitűzéseket.
A tanácskozáson résztvevők elfogadták a Pápai Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum ügyrendjét és létrehoztak két munkacsoportot is: a gyermek- és ifjúságvédelmi munkacsoport munkáját Nagyné Holczinger Csilla, a járási gyámhivatal vezetője, a szociális- és idősügyi munkacsoport tevékenységét pedig Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI vezetője irányítja.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!