Tartják a színvonalat - Idén is megkapta a Pro Progressio-díjat a Türr-gimnázium


2013-10-15 12:22:55  | cikk: mo  | 


Tartják a színvonalat - Idén is megkapta a Pro Progressio-díjat a Türr-gimnázium főképe
Rangos elismerésben részesült a Türr István Gimnázium a közelmúltban. Az erkölcsi elismerés mellett pénzjutalommal is járó Pro Progressio-díjat már második alkalommal tudhatja magénak az intézmény. A Pro Progressio Alapítványt még 1996-ban a Műegyetem Baráti Köre alapította a BME stratégiai céljai megvalósításának támogatására. Az alapítvány néhány éve középiskolák részére is írt ki pályázatot, a műszaki és természettudományi ismeretek oktatásának támogatására és az ezt oktató pedagógusok elismerésére, hiszen az alapítvány tevékenységének középpontjában a tehetséggondozás és az innováció támogatása áll, mely célokat részben ösztöndíjakkal, részben az alapítvány által létrehozott és működtetett komplex ösztöndíjrendszer keretében valósít meg. A pályázati felhívásban hangsúlyosan szerepelt, hogy olyan iskolákat, pedagógusokat támogatnak, akik maguk is rendszeresen szerveznek a műszaki, természettudományi tárgyakat népszerűsítő programokat, tanítványaik OKTV-n eredményesen szerepelnek, nemzetközi sikereket érnek el, hangsúlyt helyeznek arra, hogy kollégáikat is megismertessék új módszerekkel, szűkebb vagy tágabb környezetükben ismeretterjesztő tevékenységet végeznek, és ilyen programokat generálnak.

Németh Zsolt, a Türr István Gimnázium igazgatója hangsúlyozta, matematika-fizika szakos tanárként vallja, hogy a természettudományos ismeretek és tantárgyak egyre nagyobb teret nyernek. Intézményükben nagy hangsúlyt helyeznek ezen tantárgyak oktatására, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, az e területen végzett hallagatók jó eséllyel találnak szakmára, s helyezkednek el a munkaerő-piacon.
Az igazgató hangsúlyozta, a Budapesti Műszaki Egyetem hazánk egyik legjobb felsőoktatási intézménye, ahova számos diák jelentkezik a Türr-gimnáziumból is.
- Fontosnak tartjuk, hogy szoros és jó kapcsolatot ápoljunk a BME-vel, bemutassuk diákjainknak az egyetem által kínált lehetőségeket és részt vegyünk rendezvényeiken. Az elmúlt években az érettségizők több mint 10 százaléka a BME-re jelentkezett és valamennyien felvételt is nyertek – tette hozzá az igazgató.

Németh Zsolt elmondta, a díjjal a BME elismerte a Türrben folyó pedagógiai munkát, s hogy idén is a díjazottak között volt a pápai intézmény, annak jelentősége abban áll, hogy a megkezdett út jó irányba vezet, s folytatni kell.
- A pályázat elnyerésénél fontos szempont volt a gimnáziumból a BME-re jelentkezők száma, ezenkívül készítettünk egy szakmai anyagot, melyben megfogalmaztuk, mi mindent teszünk a természettudományos ismeretek elsajátíttatása érdekében. Komplex programot állítottunk össze. Fontos számunkra, hogy felhívjuk a diákok figyelmét az egyetem által kínált lehetőségekre, ezért vállaltuk, hogy tanulóinkat eljuttatjuk a Nyitott Laborok Délutánjára. Üzemlátogatást teszünk a százhalombattai olajfinomítóban és továbbra is kiemelt helyen kezeljünk a versenyeztetést. A BME energetikai versenyén évek óta jól szerepelnek diákjaink, tavaly meg is nyertük a megmérettetést – fogalmazott az intézményvezető, majd hozzáfűzte, az elismeréssel járó 300 ezer forintos pénzjutalom lehetőséget biztosít arra, hogy e komplex szakmai programot maradéktalanul megvalósítsák.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!