Megnyílt a NYITOK


2013-10-13 17:28:05  | cikk: HuHa  | 


Megnyílt a NYITOK főképe
Az országban elsőként adták át városunkban a Nyitott Tanulási Központot tegnap délután. A Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért elnevezésű szervezet a „NYITOK hálózat a társadalmi befogadásért” című, közel kétmilliárd forint összköltségű európai uniós projektje keretében ötven településen létesít a pápaihoz hasonló tanulási központot hátrányos helyzetűek számára, ezek közül elsőként készült el a Fő utca 14. számú épületben található. A projekt célja, hogy a munkahelyen, a magánéletben, a közéletben való boldoguláshoz és a személyes kibontakozáshoz szükséges ismereteket biztosítsák a hátrányos helyzetű felnőttek számára kis csoportos vagy akár egyéni segítségnyújtás és tanfolyam keretében. A megvalósítás során több mint száz új munkahelyet teremt a szervezet, emellett további százötven oktató foglalkoztatását biztosítja országosan a kompetenciafejlesztő innovatív tanulási programok során, melyekben legalább tizenkétezer fő számára nyújtanak ingyenes tanulási lehetőséget. A modern oktatási eszközökkel felszerelt NYITOK központok a felnőttek élethosszig tartó tanulásba történő bevonását, az alapkészségek fejlesztését tűzte ki célul a munkahelyük elvesztésével fenyegetett vagy munkanélküli személyek számára, de a projekt célcsoportjába a hátrányos helyzetűek, nők, romák, alacsony végzettségűek és az idősebb munkavállalók is beletartoznak. A központoknak helyet biztosító települések partnerségben vannak a projekt megvalósítását végző szervezettel, Pápa Város Önkormányzata például a helyiség rendelkezésre bocsátásával, felújításával segítette a kezdeményezést, a szövetség pedig az eszközök biztosítását, az oktató programok kidolgozását, az oktatók alkalmazását és az oktatási programok lebonyolítását vállalta pályázatában.
A Pápai Nyitott Tanulási Központ átadásán jelen volt Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Áldozó Tamás polgármester és dr. Hermann István, a gesztorintézmény szerepét betöltő Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója is.
A városvezető köszöntőjében elmondta, Pápán nagyon sok európai uniós projekt zajlott és zajlik, ilyen típusúra azonban még nem volt példa, és öröm, hogy a program megvalósításában partnerként részt vehet a város.
-A képviselő-testület csütörtöki ülésén tárgyalta a pápai munkaerő-piaci folyamatokról szóló tájékoztatót, melyben a munkanélküliséggel kapcsolatban az volt a legsúlyosabb megállapítás, hogy a közel ezerhatszáz pápai munkanélkülinek majdnem a fele csak nyolc általános iskolai osztályt végzett vagy annyit sem. Vagyis szinte kilátástalan helyzetben próbál érvényesülni, esélyeket szerezni a mindennapi életben. Éppen ezért üdvözlünk minden olyan kezdeményezést, amely abban segít, hogy magasabb képzettséggel, több kompetenciával, nagyobb eséllyel rendelkezzenek ezek az emberek, így gazdagítsák a nagyközösséget, a várost is – fogalmazott és sok sikert kívánt a projekt megvalósításához. Halász János államtitkár nyitóbeszédében hangsúlyozta, egy nagyon fontos országos program helyben is értéket teremtő megnyitója az esemény. Felidézte, 2010-re az ország a szakadék szélére ért a korábbi szocialista kormányzás idején, folyamatosan nőtt a munkanélküliség, az infláció, az államháztartási hiány és pénzügyi, finanszírozási nehézségekkel küzdött az ország. 2010 nyarán a nemzeti együttműködés kormánya elindított azt a munkát, melynek célja, hogy az ország növekedési pályára álljon, ennek eredményeként az államháztartási hiány csökkent, az infláció szintén csökkent, a munkahelyek száma pedig növekszik. 2010-hez képest ma több mint kétszázezerrel többen dolgoznak, ezek fele pedig piaci típusú új munkahely.
-Elindultunk egy pályán, egy folyamat zajlik, ebben pedig nagyon fontos, hogy legyenek olyan programok, melyek ezt fenntartják, erősítik, kiteljesítik. A NYITOK egy ilyen program – mondta, hozzátéve, a Nyitok hálózat egy olyan jó gyakorlat, mely nemcsak Magyarországon, hanem Európában is elismert. Ez a felnőttoktatási szolgáltatás úgy segít az embereknek, hogy azok olyan képességeket szereznek, amikkel a munkaerő-piacon jobb helyzetbe kerülnek.
-Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindezek mellett azért is állt e program mellé, mert az együttműködést szimbolizálja, a minisztérium, a helyi önkormányzat és egy civil szervezet együttműködését – emelte ki, jó munkát kívánva a projekt végrehajtásához.
A megvalósítandó program részleteit Balázs Ákos projektmenedzser ismertette. Mint mondta, a NYITOK Tanulási Központok legfontosabb alapelvei közé tartozik a rugalmasság, a nyitottság, a testre szabott tanulás. Céljuk, hogy bármely tanulási tevékenységhez támogatást nyújtsanak, programjaikat a helyi igényekhez igazítják. A tanulási programok között nyelvi és számítástechnikai ismeretek, mindennapi pénzügyek, munkavállalói ismeretek, vállalkozási ismeretek, állampolgársági ismeretek, zöldenergiával kapcsolatos ismeretek és az egészséges életmódról szóló ismeretek is szerepelnek. Ezen kívül az együtt tanulás otthon a gyermekünkkel, az okostelefon és a táblagép használata és a hatékony önmenedzselés, valamint az úgynevezett artkalauz is a program témakörei közé tartozik. Az országban ötven helyen indítandó program három regionális szakmai központtal működik, ezek Budapesten, Debrecenben és Balatonfüreden vannak, az egységes arculat mellett pedig egységesen szervezett belső kommunikációs hálózat segíti a projekt megvalósítását. A projektmenedzser arról is szólt, a Nyitott Tanulási Központok közül az elsőt Pápán adták át, a következő hónapban a többi településen is megnyitják a NYITOK-ot és várhatóan még az év vége előtt elkezdődnek az oktatási, kompetenciafejlesztő tanfolyamok. A programot országos és helyi médiakampány kíséri majd és a város illetékes intézményeivel, szervezeteivel is felveszik a kapcsolatot, hogy minél több hátrányos helyzetben lévő embert tudjanak megszólítani a NYITOK programhoz való kapcsolódásra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!