Tradíció és innováció - IX. Órakiállítás és börze


2013-10-12 14:59:36  | cikk: mo  | 


Tradíció és innováció - IX. Órakiállítás és börze főképe
Hagyomány és innováció, tradíciók és divatos trendek, ritkaságok és népszerű darabok találkoznak egymással a IX. Órakiállításon és börzén. Az óraszerkezetek sokfélesége jellemzi évről évre a pápai tárlatot, melyen az időmérők szerelmesei minden bizonnyal idén is megtalálják a számukra különleges darabokat. A Pápa Város Önkormányzata, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, valamint Böröczky Jenő és Balogh István órások szervezésében megvalósuló kiállítás ebben az esztendőben is számos újdonságot, a börze pedig sokféle ritkaságot tartogat a csemegézni vágyó érdeklődőknek.

Dr. Kontrát Károly kezdettől támogatója és védnöke a pápai órakiállításnak. A parlamenti államtitkár régóta vonzódik a régi és új karórákhoz egyaránt. Kontrát Károly mind a kiállítást, mind a börzét nagy szívvel ajánlotta a tárlatmegnyitón résztvevők figyelmébe, hiszen a pápai rendezvény egyedülálló és különleges a vidéki órakiállítások sorában. Az országosan is elismert órakiállításon két napon át számos vállalkozás mutatja be legfrissebb kollekcióját, s több gyűjtő kínálja különleges és egyedi darabjait az érdeklődők számára. A megnyitón a Bartók Béla Zeneiskola tanára, Némethné Farkas Nóra és tanítványa működött közre.

A standok között sétálva több óragyártó cég legkülönfélébb típusait fedezhetjük fel. Vannak tradicionális gyártók, melyek hosszú ideje nem képviseltették magukat Magyarországon, s most nosztalgikus élményeink támadhatnak egyes óratípusokat illetően. Az orosz órák gyöngyszemeit forgalmazó cég képviselője elmondta, szinte az összes típus egyedinek számít, hiszen minden darabot sorszámmal látnak el, és csupán 3000-ret gyártanak belőlük. 

Izgalmas és a mai trendeket követő kollekcióval érkezett az egyik svájci óragyártó cég hazai képviselője. Az űrhajós és pilótaórák piacán már évtizedek óta meghatározó grencheni cég munkatársai most egy rendkívül színes és kiválóan variálható kollekciót állítottak össze. Az óraszerkezetet hordozó tok ugyanis áthelyezhető más-más színű óraszíjakba, így egyetlen óratokot kedvünk szerint használhatunk piros, fekete vagy éppen kék szíjakkal. Ráadásul a kollekció a szivárvány minden színében kapható, formája pedig unisex, vagyis férfiak és nők is hordhatják.

Szintén különleges darabja a kiállításnak a mobiltelefonnal kombinált karóra, mely kártyafüggetlen telefonként működik, de vannak itt ütésálló szerkezetek, ékszerként is funkcionáló egyedi karórák és asztali vagy éppen fali időmérők is. Néhány éve már nemcsak ékszerórákban, hanem ékszerekben is gyönyörködhetnek az érdeklődők. A matyó, kalocsai és kékfestő mintákat felhasználó magyar cég termékei mellett most egy kevésbé puritán kollekció gyártója is megjelent. A magyar-olasz gyökerekre visszatekintő cég komoly tradíciókkal rendelkezik az ékszergyártás tekintetében. A hétvégén bemutatott kollekcióban táskák, nyakláncok, karkötők, pénztárcák és telefontokok is megtalálhatók.

Természetesen most is kiváló találkahelyet biztosít a kiállítás a gyűjtők számára. A börze keretében óratörténeti ritkaságokkal is találkozhatunk. A Lackó Dezső Múzeum gyűjteményéből a klasszicizmus időszakából származó empire és biedermeier stílusú oszlopos órákat tekinthetnek meg a látogatók, melyek az 1900-as évek elején Pápán, illetve Veszprémben készültek. De láthatók a tárlaton Hanga István gyűjteményének elegáns zsebórái és Balogh István saját készítésű ezüst órája, melyet feleségének állított össze több hónapos aprólékos munka során.

A IX. Órakiállításon és börzén látványos műsorszámok és szórakoztató színpadi produkciók is várják a látogatókat. Fellép a Zsoo Dance TSE, itt lesz Horváth Áron, a YO-YO magyar bajnokság harmadik helyezettje, Les Taylor és a Swing Sisters, a Black Bunny Rock and Roll Club és idén is felveszi a harcot az egyik gyártó víz-, hő- és ütésálló karórájával Kasza László kick-box világbajnok.  

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!