Barátság-szerelem - Kisfilmeket készítettek a petőfisek


2013-10-11 19:13:42  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Barátság-szerelem - Kisfilmeket készítettek a petőfisek főképe
Barátság vagy szerelem? E két téma nagyon foglalkoztatja az ifjúságot, gyakran beszélgetnek, pusmognak erről az iskolában szünetekben, vagy ha éppen csak összefutnak valahol. Egyesek szerint nem létezik fiú-lány közötti barátság. Még ritkább dolog a valódi barátság, mivel az emberek nagy része képtelen barátként viselkedni. A legtöbben az érzelmek megváltozásától tartanak, vagyis, hogy az egyik fél előbb-utóbb többet akar, mint barátságot. Sokan azt vallják, hogy az igazi szerelem barátságból alakul ki. Ilyenkor ugyanis ismerjük már egymást, tudjuk, mire számíthatunk a másiktól, és talán könnyebben is beleszeretünk egy olyan férfiba, aki már eleve nagyon közel áll hozzánk. Az viszont már nem olyan gyakori, hogy minden érzelmi előzmény nélkül úgy döntenénk, hogy legjobb fiúbarátunk/ lánybarátnőnk lesz a párunk.  „A barát testesíti meg a legerősebb elfogulatlan kapcsolatot. A barát képviseli az észt, míg a szerelem és a család a szívet. Éppen ebből következően a barátság mindenképp jóval értékesebb, mint ahogy azt napjainkban kezelik, ugyanis helyettesítője nincs; a szerelem nem pótolhatja a barátságot. Továbbá a baráti kapcsolatok elválasztása a haverságtól, spanoktól, érdekkapcsolatoktól kulcsfontosságú, amelyet mindenkinek magának kell elvégeznie.
Az emberi kapcsolatok a jövő kulcsát képezik, ha nincs kapcsolat, elvesznek az emberi értékek”- véli egy szakértő.
A Petőfi Sándor Gimnázium néhány lelkes tanulója e témát dolgozta fel, és vitte vetítővászonra gondolatait, s készített rövidfilmet a Jókai Mór Városi Könyvtár meghirdetett pályázatára. Az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretein belül ma délután a Petőfi Gimnáziumban tartották az eredményhirdetést, ahol a résztvevők meg is tekintették a három kisfilmet egy rendhagyó médiaórán.
Takács Mónika médiaismeret tanár elmondta, idén a könyvtári napokon az emberi kapcsolatok állnak a középpontban, ezért is választották a barátság-szerelem témát, amelyet a középiskolás diákok különböző szempontok alapján dolgoztak fel 5 percben.
Nagy Patrícia és Horváth Dániel a Titok című film rendezői kihangsúlyozták, hogy a filmjük flashback-ekből, visszatekintésekből épül fel.
- Két srác ül a felüljárón és beszélgetnek. Az egyikük meleg, a másik nem. A meleg srác meg akarja csókolni a másikat, amit ő nem enged. Ekkor elkezd futni a meleg srác, amíg egy tóhoz nem ér és ott leül, kuporog. Közben a múltat mutatjuk be - mesélte Horváth Dániel.
- Nagyon örültünk, hogy részt vehettünk a pályázatban. A mi filmünk fényképezőgéppel készült. Hárman játszanak benne, akiket mi válogattunk ki, persze ez nem volt könnyű - tette hozzá Nagy Patrícia.
Nagy Kristóf érdekesnek és nagyon szép feladatnak tartotta ezt a témát. A fiú az iskola videókamerájával készítette a felvételt ismerősei bevonásával.
Szalai Kata egy másik oldalról közelítette meg a témát, vagyis ő azt mutatta be, hogy az ember-kutya barátság hogy alakul ki. Kata a saját kutyáját vonta be a munkába, aki álmodik. Az ő szempontjából vitte végig a történetet. A kutyus álmában felébred és nem talál senkit, aki foglalkozna vele, mire ő a kert végében lévő kapun kimegy, mert úgy érzi, nem szeretik. Ekkor felébred és rájön, hogy ez egy rossz álom, a kapu kinyílik és a gazdija megöleli, megöleli négylábúját - mesélte a mosolygós lány.
A diákok a filmek segítségével mutatták be elképzeléseiket, ötleteiket és érzéseiket e komoly témában a nagyközönség előtt.
Végül Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros és Takács Mónika gratulált minden indulónak, s átadta a nyereményüket, vagyis könyvet és tollat.
Az Országos Könyvári Napok holnap délután folytatódik a Tarisznyások zenekar vidám műsorával.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!