A Holdról a csillagászati szakkörben


2013-10-11 07:29:17  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A Holdról a csillagászati szakkörben főképe
Az Amatőr Csillagász Szakkör havi rendszerességgel (minden hónap második csütörtökén) tartja foglalkozásait a Pedagógus Művelődési Házban, melynek vezetője Németh Csaba amatőr csillagász. A szakkör januárban kezdődött hiánypótló szándékkal, hiszen korábban már működött hasonló csoport a városban.  Németh Csaba érdeklődésünkre elmondta, körülbelül 25 éve érdeklődik a csillagászat iránt.
- A szakköri előadásokon kívül terveink között szerepel, hogy kimegyünk majd a csillagos eget nézni távcsövekkel, de szeretnénk kirándulni menni a Pannon Csillagdába és Planetáriumokba is. A mai alkalommal Kocsis Antal, a Magyar Csillagász Egyesület Balatonfűzfői csoportjának vezetője tartott előadást a Holdról, mivel a Föld állandó kísérője – mondta Németh Csaba.
A Hold az amatőr csillagászok számára is jól megfigyelhető, a Földhöz legközelebbi égitest. A 3476 km átmérőjű Hold a Föld körül ellipszis alakú pályán kering. A korong alakúnak látszó égitesten már távcső nélkül is megfigyelhető két felszínforma, a sötét tengerek és a világos fennsíkok. A Hold különleges helyet foglal el az emberiség kultúrtörténetében is. Az őskor és az ókor vallásaiban a Holdat istenségnek tekintették - hangozott el az előadáson.
Németh Csaba elárulta azt is, hogy az égitesteket lencsevégre is szokta kapni. Fotózott már napfogyatkozást, a Holdat és galaxisokat, ködöket, de készített már fényképet arról is, amikor a Nemzetközi Űrállomás elhaladt a Nap előtt.
A csillagász felhívta még a figyelmet arra, hogy november végén több héten keresztül egy üstökös halad át hazánk felett, amely szabad szemmel is jól látható lesz.
A szervezők továbbra is várják az érdeklődőket, a szakkörön való részvétel ingyenes.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!