Indul a téli közfoglalkoztatás - folytatódnak a munkahelyvédelmi programok


2013-10-10 18:32:53  | cikk: mo  | 


Indul a téli közfoglalkoztatás - folytatódnak a munkahelyvédelmi programok főképe
A Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja fórumsorozatot szervez a megye települési önkormányzatai számára. A pápai járáshoz tartozó települések polgármesterei részére ma délután tartottak tájékoztatót, melyen szó esett a téli közfoglalkoztatási program nyújtotta lehetőségekről. A fórumon részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, Feketéné Földi Judit, a Pápai Járási Hivatal vezetője, Hanich Izabella, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatóhelyettese és Bocskay Gyöngyi, a pápai munkaügyi kirendeltség vezetője. A programot dr. Kovács Zoltán nyitotta, meg, aki vázolta a kormány által kiemeltként kezelt projekt számadatait, majd a téli közfoglalkoztatás részleteit Hanich Izabella ismertette a megjelentekkel.

A fórumot követő sajtótájékoztatón Áldozó Tamás a pápai járás és a város munkaerő-piaci folyamatairól beszélt. Megállapítható, hogy mind a kistérségben, mind Pápán a 2008/2009-es adatokhoz képest csökkenő tendenciát mutat az álláskeresők száma. A polgármester beszélt arról is, hogy a Városházán kialakított gyakorlat nyomán a szociális ellátásokért folyamodó lakosok figyelmét felhívják arra, hogy – amennyiben nem tették meg – regisztráljanak a munkaügyi központban. Éppen ezért 2013-ban közel 300 fővel nőtt a regisztrált álláskeresők száma. A munkaerő-piaci folyamatokat illetően Áldozó Tamás úgy fogalmazott, a megyében tavaly és idén is Pápáról érkezett be a legtöbb munkaerő iránti kérelem, amely összefügg a megvalósult ipari beruházásokkal. Foglalkoztatási bővítést eredményezett a Hirtenberger, valamint a Johnson Controls bővítése, és ez utóbbi tekintetében folyamatban van egy újabb gyártócsarnok átadása. A polgármester ugyanakkor hozzátette azt is, közismert okok miatt kockázattal is számolni kell a pápai munkaerőpiacon, de a folyamatok összességében jó irányba mutatnak.    Áldozó Tamás tájékoztatott arról is, a legnagyobb gond, hogy az álláskeresők 42,6 százalékénak legfeljebb nyolc osztályos végzettsége van, ezért különösen időszerű az a képzési lehetőség, amely a közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódik. - Lényegében elmondható, hogy mérséklődik a regisztrált álláskeresők száma, és a pápai beruházások bővülése azt ígéri, hogy ez a fajta mérséklődés trenddé válhat – jelentette ki a polgármester.

Dr. Kovács Zoltán ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta, a foglalkoztatók jelentős pénzeszközökhöz jutottak az ágazati, a regionális, illetve a munkahelymegőrző programokból. Az országgyűlési képviselő tájékoztatott, a téli közfoglalkoztatás Veszprém megyében 6204 főt érintene, közülük 2495 főt terveznek képzésbe vonni. A foglalkoztatás november 1-jétől indul és április 30-ig tart. A képzés pedig december 1-jén kezdődik, mely március végén ér véget.

Az országgyűlési képviselő a munkahelyvédelmi akcióterv sikereiről is említést tett. A program az 55 év feletti nők, a 25 év alatti fiatalok és a GYES-ről visszatérő édesanyák munkába állását segítette.
-  Országosan 740 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítette az első félévben a munkahelyvédelmi akcióterv. A résztvevők közel fele, 340 ezer fő az 55 év felettiek köréből került ki. A 25 év alatti fiatalok tekintetében 132 ezer főt vontak be a rendszerbe. Azt is látni lehet, hogy egyre több édesanya tud munkát vállalni kisgyermeke mellett, ma 30 ezer GYES-ről, GYED-ről visszatérő anyuka munkába állásához ad támogatást ez a program. A tartósan álláskeresők közül pedig 15 ezer fő jutott munkahelyhez. Veszprém megyében összesen 22 ezer fő munkahelyhez jutását, vagy éppen megtartását segítette a program. Az 55 év felettiek körében 10600, a 25 év alattiak tekintetében 3800, a szakképzettségek nem igénylő munkakörökben dolgozóknál 6500, kisgyermekes édesanyák esetében 900, a tartósan álláskeresőknél pedig 400 fő munkavégzését segítette az akcióterv – részletezte a képviselő.

Dr. Kovács Zoltán beszélt a 25 év alattiakat érintő „Első munkahely garancia programról”, amely a pályakezdők, a fiatal munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének javítását, az első munkahely megszerzésének elősegítését, valamint a szükséges munkatapasztalat megszerzését biztosítja. A pápai járásban 60 munkáltatónál 73 fiatal elhelyezkedését segítette a program. Ez közel 50 millió forintos támogatást jelent – derült ki a sajtótájékoztatón. A politikus megjegyezte azt is, munkahelyteremtő beruházási támogatásra Veszprém megyében 42 munkáltató nyújtott be pályázatot, ebből 24 vállalkozás részesült támogatásban, így 126 új munkahely jött létre a megyében. Pápán 2013-ban 38 munkáltató részesült munkahelymegőrző támogatásban, ez 500 fő munkahelyének megtartásához járult hozzá.
- A munkahelyvédelmi akciótervet folytatni kell, hiszen a legvédtelenebb munkavállalókat segíti. Ezenkívül az augusztusi adatok alapján a foglalkoztatottak száma a rendszerváltás óta rekordot ért el, hiszen 3981000 főt számlált. Természetesen még van feladat, a cél a 4 millió átlépése – szögezte le dr. Kovács Zoltán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!