A híres rockopera a történész szemével


2013-10-05 20:10:52  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A híres rockopera a történész szemével főképe
– Szent István idején a magyar győztes nép volt, a Magyar Királyság pedig évszázadokon keresztül fénykorát élte és nagyhatalomnak számított – hangsúlyozta dr. Varga Tibor vallás- és jogtörténész, aki az Edvy Malom Fogadó Értékeink élőben című programsorozatának keretein belül tartott előadást péntek délután. Az előadó az István, a király rockopera kapcsán elemezte a magyarság történelmét és az említett színdarabot.
Mint mondta, véleménye szerint már az eredeti, az 1983-ban bemutatott István, a király is bőven hagy kivetnivalót maga után, amely azonban a nemzeti érzést és a vallást erősen háttérbe szorító akkori légkörben képes volt felszabadítóan hatni az emberekre. Dr. Varga Tibor a mű 2013-as átdolgozását felháborító, a magyar történelmet meghamisító, nemzetünket és annak jelképeit gyalázó, egyenesen nemzetellenes színdarabnak tartja.
– Ebben a darabban úgy ábrázolják Szent Istvánt, mint aki meg van ijedve a német-római császártól és a Bizánci Császárságtól. Ez történelemhamisítás. Valójában Szent István végigharcolta az egész életét, és történelmi tény, hogy egyetlen egy vesztett csatája sem volt. Többek között legyőzte II. Konrád német-római császárt is 1030-ban. Uralkodása alatt a Magyar Királyság ragyog, és még sokáig a fénykorát éli, miközben nagyhatalomnak számít. Tehát a rockoperában ábrázoltakkal ellentétben egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy be voltunk rezelve a Nyugattól, és ezért ijedtünkben megkeresztelkedtünk – mutatott rá a vallás- és jogtörténész.
Jelentős tévedésnek nevezte azt is, hogy az István, a királyban táltos vallásról beszélnek, miközben ilyen vallás nincs, ugyanis a táltos egy különleges képességű ember, és táltost képezni sem lehet.
Dr. Varga Tibor szerint a rockopera dramaturgiailag is rossz, mivel szembeállítja Koppányt és Szent Istvánt, de bárhogyan is dönt a néző, nem jöhet ki jól a választásból. – Ha ez valaha is jó dráma lett volna, akkor lenne benne egy tézis és egy antitézis, majd katarzis, végül pedig megoldás következne. Erről azonban szó sincs, mindössze szembeállítják a honszerelmet és a hitet. Aki magyar, az a pogány, aki keresztény, az nem magyar – ez a színdarab üzenete.

Az Értékeink élőben programsorozat következő alkalmát október 18-án, pénteken 17 órától tartják az Edy Malom Fogadóban. Ekkor Balczó András olimpia- és világbajnok egykori öttusázó Hit, magyarság, küzdelem címet viselő előadásán vehetnek részt az érdeklődők.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!