Tudnivalók az iskolai közösségi szolgálatról


2013-10-05 11:51:10  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Tudnivalók az iskolai közösségi szolgálatról főképe
Az iskolai közösségi szolgálatról tájékozódhattak az érdeklődők a Pedagógus Művelődési Házban. A hasznos tudnivalókkal szolgáló pénteki szakmai fórumot a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete szervezete az Önkéntes-Pont-Most! néven futó projektjének keretein belül.
Mint ismert, a 2016. január elseje után érettségiző középiskolásoknak 50 órás közösségi szolgálatot is teljesíteniük kell ahhoz, hogy érettségi bizonyítványt kapjanak. – Az iskolai közösségi szolgálatot különféle szervezeteknél lehet teljesíteni, többek között az egészségügyi, szociális, oktatási, nevelési területen, vagy például a katasztrófavédelemnél. Nagyon sokszínű a paletta. Ennek az a célja, hogy a fiatalok megismerjék a közösséghez való tartozás, valamint a helyi közösségükért és a társadalomért történő cselekvés érzését. Emellett fontos, hogy az érettségi ne csak tárgyi tudást adjon, hanem egy közösséghez való csatlakozás lehetőségét és gyakorlati tapasztalatokat is – fogalmazott Proszt Krisztina, a Pápai Tankerület tanügy igazgatási referense, aki a fórumon az iskolai közösségi szolgálatról tartott prezentációt, majd a jelenlévők kérdéseire is válaszolt.
A közösségi szolgálat folyamatára kitérve elmondta: a programban résztvevő szervezetek, intézmények és az iskolák együttműködési megállapodást kötnek, amelyben lefektetik az önkéntes munka alapjait, kereteit, szabályait. A gyerekek az elvégzett tevékenységüket iskolai közösségi napló vezetésével dokumentálják, ezt a fogadószervezet leigazolja az iskola számára, a tanintézet pedig minden évben bevezeti a diákok bizonyítványaiba a közösségi szolgálat során teljesített órák számát. Proszt Krisztina kérdésünkre megjegyezte, az iskolaigazgatók visszajelzései nagyon pozitívak a közösségi szolgálatról, és tapasztalatai szerint mindenki arra törekszik, hogy minél sokrétűbb tevékenységeket tudjon a diákoknak biztosítani.
A fórum második felében Mátyás Mónika, a téma kulcsszakértője a közérdekű önkéntesség tapasztalatairól beszélt interaktív előadás keretében.
– A mostani az iskolák, a szülők és a diákok számára is egy új helyzet, amiben a jogszabályok értelmezése bizony nem könnyű. Ezzel a fórummal az indulást, a kezdeti lépéseket szeretnénk segíteni – nyilatkozta hírportálunknak dr. Baloghné Uracs Marianna, az Önkéntes-Pont-Most! projekt szakmai mentora. – Korábban, amikor még a közösségi szolgálat nem merült fel, már akkor is sokat dolgoztunk együtt diákokkal a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban. A diákszínjátszáshoz és a különféle amatőr művészeti csoportokhoz kapcsolódóan sok fiatal megfordult nálunk. Önkéntesként segítették a diákszínjátszó fesztivál megszervezését, vagy éppen a Szigeti veszedelem című összművészeti bemutató megvalósítását. Minden ilyen nagy rendezvénnyel számos olyan feladat kínálkozik, amire egy diák kiválóan alkalmas. Például sokat tudnak segíteni csoportkísérőként, rendezőasszisztensként, illetve az előkészületek fázisaiban. Úgy vettük észre, a gyerekek nagyon komolyan vették a feladatukat, élvezték, hogy rájuk bíztunk dolgokat és felelősségük van – fűzte hozzá a JMSZK intézményvezető-helyettese.
– Ha nagy szavakat akarok használni, akkor azt mondhatom, számunkra ez egy olyan folyamat, amelynek során a jövő nemzedékének nevelésében veszünk részt, és a következő évtizedek kultúrafogyasztóit neveljük ki. Szóval mindenki csak profitálhat a közösségi szolgálatból – fejtette ki dr. Baloghné Uracs Marianna.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!