A népi kultúra napja a Weöres-iskolában


2013-10-04 20:01:45  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A népi kultúra napja a Weöres-iskolában főképe
A Weöres Sándor Általános Iskola egy sikeres TÁMOP pályázat keretein belül ma délután rendezte meg az iskola tanulóinak a népi kultúra napját, melyen a népi játékok, mesterségek bemutatása került előtérbe. A jó hangulatú programon 350 tanuló vett részt. Véseiné Kárpáti Ágota, szervező, kérdésünkre elmondta, a rendezvény célja a népi kultúra megismerése és ápolása, valamint a régi mesterségekbe való bepillantás.
- A változatos programot négy részre osztottuk. A hangulatot a Kemenesmagasi Citerazenekar, majd a Sindő Népzenekar alapozta meg, akiknek műsora nagy sikert aratott a gyerekek körében. Mindkét zenekart vastapssal jutalmazták. Ezután a tantermek kézműves műhellyé alakultak, s mindenki alkothatott kedve szerint. Összesen 12 helyszínen ügyeskedhettek a tanulók. A jó időnek köszönhetően az udvaron baranta bemutató, íjászkodás, ostorozás és kardozás várta a népes diáksereget.
Lippai János 4. osztályos tanuló hímzett a délután folyamán, mivel régóta érdekli ez az elfoglaltság. A fiú elmesélte még, hogy nem tud hímezni, de gombot már fel tud varrni a ruhákra. Az iskolában a háztartás szakkörön is lelkesen részt vesz, ahol sok mindent megtanult, többek között varrni és egyszerűbb ételeket elkészíteni. Völfinger Noel a kosárfonásban vett részt, amit már nem először próbált ki nagy sikerrel. Noel elárulta, a kosárral édesanyját szeretné meglepni.
A diákok munkáját Szabó Adrienne fazekas, nemezelő, Bakó Ildikó tojásfestő, Troják Zsuzsanna, Gáspár Mariann, Vácziné Agg Rita bőrművesek, Dávid Tamás kosárfonó, Győry Endréné hímző, Pásztor Károly fafaragó, Benedekné Gosztonyi Hajnalka szalma-csuhéfonó, Szőllösi Krisztina gyöngyfűző és Beszprémi Vendelné babakészítő segítette. A népi kultúra napi rendezvény a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc AMI néptáncosainak bemutatójával és táncházzal ért véget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!