Idősek napján az idősek védelmében


2013-10-04 08:10:01  | cikk: HuHa  | 


Idősek napján az idősek védelmében főképe
Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményekről szervezett előadássorozatot a Pápai Rendőrkapitányság kapcsolódva az október elsejei világnaphoz. Az ilyen típusú tájékoztató azonban nem újkeletű, hiszen a pápai rendőrök régóta tartanak hasonló programot idősek klubjaiban, települési összejöveteleken. A Pápai Rendőrkapitányság régóta kiemelt figyelemmel követi nyomon az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményeket, ezeket folyamatosan elemzik, értékelik és kutatják azokat az okokat, körülményeket, amik a bűncselekményekhez vezethettek. Ezekből az esetekből a szakemberek  következtetések vonnak le arra vonatkozóan, hogy miként lehetett volna elkerülni az áldozattá válást, megállapításaikat és jótanácsaikat pedig minél szélesebb körben szeretnék terjeszteni az időskorúak körében – magyarázta Császárné Elek Veronika rendőr alezredes. A megelőzési tevékenység folyamatos a kapitányság illetékességi területén, az idősek világnapja pedig még hangsúlyosabb apropót teremtett arra, hogy felhívják az idősek figyelmét a veszélyekre.
-A világnap kapcsán kedden a Vörösmarty úti Otthonházban, szerdán a Teveli úti Otthonházban, tegnap pedig a Barát utcai Idősek Gondozóházában és az idősek klubjában tartottunk megelőzési programot – mondta el a kiemelt megelőzési főelőadó. Az előadásokon elmondják, hogy melyek a legjellemzőbb bűncselekmények a térségben, amiket az idősek sérelmére követnek el, és azokat milyen vagyonvédelmi technikákkal lehet megelőzni.
-Szeretnénk fejleszteni az idősek önvédelmi mechanizmusát az áldozattá válás elkerülésére. De nem csak az idősotthonokban lakók számára készültünk, felkeressük az idősek klubjait és több településre is kaptunk meghívást, ahol idősek napi rendezvényt tartanak. Az ilyen összejöveteleken összegyűlnek a falvak idős emberei, így egyszerre sokakat tudunk elérni az információkkal.
Emellett a körzeti megbízottak és Pápán a bűnmegelőzési járőr célirányosan keresi fel a különösen veszélyeztetett időseket és számukra otthonukban személyre szabott prevenciós tanácsokat adnak. Az idén egy új programmal is előállt a rendőrség, hiszen a tapasztalatok szerint a nagy áruházakban és környékükön többnyire az idősebb korúakat lopják meg, így a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya készített egy kiadványt, amit az üzletek parkolóiban osztanak szét a gépkocsivezetőknek, és a járási hivatal munkatársai adnak át azoknak az idős gépjárművezetőknek, akik jogosítványuk meghosszabbítása miatt keresik fel őket.
Az idősotthonokban tartott előadásokon Császárné Elek Veronika beszélt az alkalmi lopásokról, hiszen az idősek táskáit és egyéb értéktárgyait figyelmetlenségük miatt könnyen ellophatják, szólt a besurranásos tolvajlásokról, a trükkös tolvajokról és megosztotta az idősekkel mindazokat a tanácsokat, amik e bűncselekmények elkerülését és a rossz szándékú emberek felismerését segítik. És bár az idősek otthonaiban biztonságban élnek a lakók, bűncselekmények itt is történnek – tudtuk meg az alezredestől.
-Annak ellenére, hogy az idősek otthonaiban a lakók zárt közösségben élnek, időnként előfordul, hogy illetéktelen személyek valamilyen módon bejutnak és azt a látszatot keltve, hogy látogatóba jöttek, bemennek olyan szobákba, ahol senki nem tartózkodik, és onnan eltulajdonítják az értékeket. Sajnos volt már ilyenre példa, de leginkább akkor vannak veszélyben az idősek, ha kimennek a városba sétálni vagy felkeresik a temetőt. Ilyenkor alkalmi lopások áldozatául eshetnek, ezért fontos, hogy ezek megelőzésére felhívjuk a figyelmet.
Az idősek védelmét nemcsak a rendőrség tűzte zászlajára, Pápa Város Önkormányzata is kiemelten foglalkozik a témával a helyi esélyegyenlőségi program keretében. Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI intézményvezetője az idősek otthonaiban tartott előadások kapcsán elmondta, a képviselő-testület ez évben fogadta el a stratégiát, mely öt célcsoportot – nők, gyermekek, mélyszegénységben élő cigány származásúak, idősek és fogyatékkal élők - jelölt meg és ehhez kapcsolódva intézkedési tervet dolgozott ki. A program egyik fontos eleme az idősek áldozattá válásának megelőzése, ehhez pedig szorosan illeszkedik az idősek világnapja kapcsán szervezett előadássorozat.
A rendőrség és az intézmény együttműködése egyébként régóta tart, a rendőrök rendszeresen felkeresik az otthonokat és probléma esetén segítő partnerre találnak a pápai kapitányságban az intézmény dolgozói.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!