Pápai Hús: megoldás még nincs, szócsata van – Gőgös Zoltán válasza dr. Kovács Zoltánnak


2013-10-03 23:10:10  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Pápai Hús: megoldás még nincs, szócsata van – Gőgös Zoltán válasza dr. Kovács Zoltánnak főképe
Dr. Kovács Zoltán kormánypárti országgyűlési képviselőnek a pápai húsgyárral kapcsolatos előző heti mondataira reagált Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő az MSZP helyi szervezetének ma délutáni sajtótájékoztatóján. Az eseményen elhangzott az is: a csődeljárás alatt lévő Pápai Hús 1913 Kft. esetleges bedőlése a szakadékba ránthatja Pápa Város Önkormányzatát.
– A múlt héten Pápa korábbi polgármestere, dr. Kovács Zoltán azt mondta, a húsgyár 2009-es helyzetbe hozása, ismételt elindítása valójában nem volt más, mint egy bankmentő csomag – emlékeztetett a sajtótájékoztató elején Gőgős Zoltán. Hozzáfűzte: nem érti, képviselőtársa miért akarja felrúgni azt a konszenzust, amely a város politikai szereplői között megvolt a Pápai Hússal kapcsolatban. Mint mondta, korábban megegyeztek, közösen oldják meg az akkori problémát, és most is azon dolgoznak, hogy a jelenlegi súlyos nehézségnek normális megoldása legyen.
– Akkor abban egyeztünk meg, amennyiben a felszámolás kapcsán a gyár olyan állapotba kerül, hogy nyereséges lesz, keresünk egy befektetőt, aki majd ezt továbbviszi. Kapóra jött az akkori kormánynak az a koncepciója, miszerint a beszállítók valamilyen szinten vegyenek részt ebben. Ennek az volt a lényege, hogy nagyon jól tud működni egy szövetkezeti alapú feldolgozóüzem is. Itt nyilván nem szövetkezi alapú lett az üzem, hanem mivel a termelőkön és a beszállítókon túl más szereplő is jelezte az érdeklődését, ezért úgy döntöttünk, egy szélesebb kör vegye meg a gyárat. Nem értem a bankmentő csomag kifejezést. Persze a bank nyilván kapott ebből valamennyi pénzt, amikor a felszámolásnak vége volt, de ez eszközkivásárlás és magának a működő cégnek a kivásárlása volt, hiszen az rendezett szállítói kapcsolatokkal, valamint rendezett piacokkal rendelkezett. Viszont most nem ugyanez a helyzet áll fenn. A mostani szituáció teljesen más, ugyanis most nincs minden rendben a gyár körül, sőt, nagyon komoly tartozásai vannak a cégnek – elemezte a két szituációt Gőgös Zoltán.
Megjegyezte, a másik probléma dr. Kovács Zoltán kijelentésével az, hogy a mostani csődkörülmények sem ugyanazok, mint a korábbi esetben. – Ugyanis akkor egy korábbi rossz tulajdonosi döntés miatt került a gyár olyan helyzetbe, hogy túlhitelezték. Most nem erről van szó. Ugyan mindenki azt mondja, hogy hibás menedzseri döntések vezettek idáig, csak éppen egy dolgot felejtenek el: 2009-ben és 2010-ben ez a gyár nyereséges volt. Valaminek történnie kellett 2011 első félévétől, amiért az összes többi húsipari céggel együtt veszteséges lett a pápai húsüzem – hangsúlyozta a szocialista politikus, aki továbbra is azon a véleményen van, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek még a gyár felszámolása előtt élnie kellene a 100 forintos vételi jogával. Gőgös Zoltán szerint az állam ezen keresztül tudná bebizonyítani, hogy a cég vesszőfutását és veszteségét nem a rossz gazdaságpolitika okozta, hanem hibás vezetői döntések. Kiemelte: szeretné, ha a gyár körül nem lennének politikai viharok, hanem hideg fejjel megkeresnék a megoldásokat.
Grőber Attila MSZP-s önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, fontos, hogy a konszenzus megmaradjon ebben az ügyben, és miután sikerült megmenteni a Pápai Hús 1913 Kft.-t, csak utána lesz érdemes kibeszélni a korábban elkövetett kisebb-nagyobb hibákat.
– Azt tudni kell, hogy nem csak a húsüzemről, illetve a beszállítókról van szó, hanem az önkormányzatról, annak működéséről. Hiszen ne felejtsük el: az önkormányzat hitelezője a gyárnak. Ha a beszállítókat valamilyen formában kielégítik, az önmagában kevés. A Pápai Hús megmentésére azért is nagyon nagy szükség van, mert ez csökkentené az önkormányzat hitelállományát, és így pénzhez jutna a város. Gondolni sem merek arra, mi történik akkor, ha ez nem valósul meg – fogalmazott Grőber Attila.
Végezetül a szocialista önkormányzati képviselő szólt Harkai Attilánk, a csődeljárás alatt lévő Pápai Hús 1913 Kft. szakszervezeti vezetőjének az elbocsátásáról is. Mint mondta, habár már beszélt mindkét féllel, az ügyet túl bonyolultnak és kuszának látja, így nem tud állást foglalni a témában.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!