Az időseket ünnepelték a Teveli úti otthonházban


2013-10-03 18:14:30  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Az időseket ünnepelték a Teveli úti otthonházban főképe
Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Pápa Város Önkormányzata és az Egyesített Szociális Intézmény részlegeinek vezetői, képviselői és lakói minden esztendőben közösen ünnepelnek, s emlékeznek meg az időskorúakról október elején.  Az idei rendezvényen versekkel, zenével és fuvolajátékkal köszöntötték a lakókat a Teveli úti otthonházban. A programon részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Unger Tamás alpolgármester, Benecz Rita, az emberi erőforrás osztály vezetője, Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI intézményvezetője, Csőréné Pőr Eszter, az ESZI nyugalmazott intézményvezetője, dr. Varga Ferenc, „Az időskorúak szociális ellátásáért” Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kissné Marton Bernadett vezető ápoló és Bene Andrásné, az ESZI gazdasági vezetője.
A szép számban megjelenteket Hauber Lívia részlegvezető köszöntötte, majd Takácsné Molnár Eszter Váci Mihály: Nem elég és Borbély Ildikó Joó Sándor: Elmúlt évek ajándéka című versét szavalták el, ezt követően pedig Szalainé Tihanyi Andrea szólt az egybegyűltekhez.
- Kiemelten fontos ünnep mindannyiunk számára október elseje, az idősek világnapja. 1991 óta ezen a napon fejezzük ki hálánkat, tiszteletünket, megbecsülésünket és szeretetünket azok iránt, akik hosszú munkában eltöltött évek után köztünk töltik megérdemelt nyugdíjas éveiket. Idős embertársaink tisztelete magába foglalja elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket és annak kifejezését, hogy társadalmunknak ők is hasznos tajgai, és mindannyiunknak nagy szükségünk van rájuk. Szükségünk van mindarra az élettapasztalatra, a higgadt bölcsességre, amivel csakis ők rendelkeznek, a türelemre, ahogy tanítanak, nevelnek bennünket.
Az idősek világnapja alkalmából szervezett központi összejövetelén ünnepelték az intézmény 20 éves fennállásának évfordulóját is. Ennek kapcsán dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi beszédében felidézte, Pápa város bentlakásos idősellátásában jelentős minőségi változást indukált 1992-ben az első emelt szintű szolgáltatást nyújtó otthonház a Vörösmarty utcában, amely korábban bölcsődeként működött.
- A megnövekedett igényeket és a népszerűséget konstatálva a város vezetése alig egy év elteltével 1993.december 4-től újabb 34 férőhellyel bővítette a magas színvonalú teljes körű ellátások lehetőségét a Teveli úti otthonház átadásával. Mindez 20 évvel ezelőtt történt. Ez idő alatt 120 fő kapott ellátást ebben az épületegyüttesben. 2006. január 31-től a férőhelyek száma 31 főre csökkent, majd 2011. november 10-től a működési engedélymódosítással financiális megfontolásból az emelt szintű férőhelyek számát a fenntartó megszüntette. Az otthonház továbbra is a meglévő feltételekkel nyújtja az átlagos ápolást – emlékezett és hozzátette - az önökkel való találkozások mindig családiasak, kedvesek számomra. Az önök nemzedéke kemény munkával és kitartással teremtette meg a feltételeket ahhoz, hogy a mai aktív korosztály végzettséget szerezzen és munkába állhasson. Az idősek megbecsülése, a róluk való gondoskodás a társadalom erkölcsi kötelezettsége is.
Végül egy Márai idézettel kívánt a lakóknak hosszú, boldog éveket: „Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok néhány percét a rendkívülivel, az emberivel, a jóindulatúval és az udvariassal.”
Dr. Kovács Zoltán, Unger Tamás és Szalainé Tihanyi Andrea felköszöntötték az intézmény három legidősebb lakóját, Brückner Ferencnét, Világhy Andrásnét, Présinger Ferencet és a 20 éve beköltözött két lakót, Nagy Imrénét és Regmann Lajost is.
Az idősek napi rendezvényen a Bartók Béla Zeneiskola növendékei működtek közre.
A jubileumi évfordulóról a torta sem hiányzott. A gyertyát dr. Kovács Zoltán, Unger Tamás és Nagy Imréné fújta el, majd Csőréné Pőr Eszter közreműködésével felszeletelték a hatalmas szülinapi édességet, amit aztán a lakók és vendégek együtt fogyasztottak el, közben pedig Munkácsy Zenestúdió szórakoztatta az ünnepség résztvevőit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!