Különleges és egyedülálló lesz - projektnyitó rendezvény a kastélyban


2013-10-01 13:33:02  | cikk: mo  | 


Különleges és egyedülálló lesz - projektnyitó rendezvény a kastélyban főképe
Közel kétmilliárd forintból folytatódik az Esterházy-kastély rekonstrukciója, melynek eredményeképpen 2014-re teljesen megújul az épület, s melynek keretében a kastélyban változatos és egyedi rendezvénykínálat várja a látogatókat. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló a „Turisztikai attrakciófejlesztés Pápán” a pápai Esterházy-kastély komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése című projekt nyitórendezvényét ma délelőtt tartották a kastély Nádor-termében.

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával három évvel ezelőtt kezdődött meg a kastély felújítása, melynek eredményeképpen 2011. májusától ismét látogatható a barokk főúri enteriőr múzeumi tereket bemutató kiállítása. A megkezdett rekonstrukció az idei évtől európai uniós támogatással folytatódik, s így jövőre egy kívül-belül megújult kastély várja a látogatókat. Az újjáépítés során a tervezők figyelembe vették a régészeti és művészettörténeti kutatásokat, s erre építve egy korszerű, a műemléki környezetbe illeszkedő, környezetbarát és gazdaságos működtetést levetővé tevő kastélyépület fogadja majd a vendégeket.

A projektre Pápa Város Önkormányzata pályázott, az önrészt szintén a város biztosította a megvalósításhoz. A projektnyitó rendezvényen dr. Áldozó Tamás a városban fellelhető – ma már jelentős számú – turisztikai attrakcióból származó bevételeket hangsúlyozta. A polgármester végigvezette a városban 1990-es évektől megépülő turisztikai létesítmények megépülését, majd kiemelte az igazi áttörést a Várkertfürdő átadása jelentette, amelynek következtében nőtt a Pápán eltöltött vendégéjszakák száma. Áldozó Tamás hozzáfűzte, az ideérkező turistáknak tartalmas időtöltést kell kínálni, hiszen csak így sarkallhatók arra, hogy minél több éjszakát töltsenek el a városban. Ha a turisztikai attrakciók sorát tekintjük, Pápa ma már kiválóan alkalmas arra, hogy a turisták több napot, akár egy hosszú hétvégét is eltölthessenek településünkön – jegyezte meg a polgármester, majd leszögezte, e tekintetben hatalmas a felelősségünk, hiszen értékeinket megfelelően kell kommunikálni Magyarországon, s később külföldön is. A polgármester végül köszönetet mondott mindazoknak, akik a projekt tervezésében és megvalósításában részt vettek.

„A Gróf Úrhoz bármikor visszajövünk ilyen fogadtatásért”, „Pápán eltöltött napunk megkoronázása volt a kastélylátogatás”, „Köszönjük az élménygazdag vezetést, reméljük, a felújítás után is visszajöhetünk..”– ilyen és ehhez hasonló bejegyzések állnak az Esterházy-kastély vendégkönyvében. A látogatók megjegyzései is azt igazolják, hogy az eddig megújult és élettel megtöltött terek, s programok különleges élményt nyújtottak a látogatóknak. A kastély jelenlegi és tervezett programjairól Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt a projektnyitó rendezvényen. Boros Katalin részletezte, a tárlatvezetéseken a látogatók a grófi kastély életének képviselőivel bepillantást nyerhetnek a barokk főúri élet hétköznapjaiba és a megelevenedett múlt különleges élményében részesülhetnek. A három nyelven zajló vezetések alkalmával a vendégek részesei, szereplői lehetnek a múltnak, a történelemnek. A felújított terek mellett látogatható a kápolna, a pince és a felújításra váró terek egy része is. Az ügyvezető hangsúlyozta, az óvodástól a középiskolás korosztályig kínált módszertani foglalkozások szintén azt a célt szolgálják, hogy a báb- és drámajáték elemeit ötvözve élmény legyen a tanulás, az ismeretszerzés a barokk korról – tánc, zene, illemtan, történelem. Nagy élményt jelent mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek a barokk ruhás fotózás – jegyezte meg Boros Katalin, majd hozzátette, a kastély további programjai és szolgáltatásai közé tartozik még a nyári tábor, a borkóstoló, a barokk bál, az ajándékbolt, ezenkívül az épület kiváló helyszíne lehet hivatalos, vagy egyéb rendezvényeknek, például esküvőknek. A Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt arról is, hogy a programelemek tekintetében ugyanezt az utat kívánják gazdagítani, s olyan kikapcsolódási lehetőségeket kínálni a látogatóknak, amelyek a többi magyarországi kastély tekintetében egyedülálló, különleges és rendhagyó. Ilyen lesz például az Élő kastély program megújítása, tematizált tárlatvezetések megvalósítása, a város múltját és az Esterházy-család történetét animációs technikával feldolgozó 3D-s filmek bemutatása, állandó és időszaki kiállítások, gyermekbirodalom, barokk marionett bábszínház, csokoládé és mézeskalács készítés, kávézó és cukrászda - derült ki a projektnyitón.

Az Esterházy-kastély rekonstrukciójának második üteméről, a felújítás részleteiről Németh Tamás adott tájékoztatást. A Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője elmondta, a munkaterületet április 8-án adták át a kivitelezőnek. Németh Tamás hangsúlyozta, várhatóan 2014-re a pince kivételével a teljes  épületegyüttes megújul. Fontos része a rekonstrukciónak a pince szigetelésének és légtechnikájának kiépítése, valamint a kastély fűtésének energiatakarékos megvalósítása. Az ügyvezető beszélt arról is, hogy a Szent István utca 12. szám alatti épületben egy energiatakarékos, faaprítékkal működő kazánt szerelnek be a szakemberek, míg az épület udvarán elkészül a földbe süllyesztett aprítéktároló vasbeton siló, ez utóbbi biztosítja az üzemeléshez szükséges tüzelőanyagot. A kazán által megtermelt hő pedig távfűtő vezetéken keresztül jut az épület hőközpontjába. Szintén fontos eleme az épületgépészeti szereléseknek a nagynyomású vízköddel oltó rendszer kiépítése, mely tűz esetén vízködöt permetez az épület belsejébe, mely megóvja a restaurált műtárgyakat.

A projektnyitó záróelőadásaként dr. Nagy L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója körvonalazta az épület keletkezésének történetét, majd adott tájékoztatást a kastély történelmi szerepváltásairól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!