Mátyus Alíz volt a Gondolkodó Kör vendége


2013-10-01 06:29:05  | cikk: Babos Petra  | 


Mátyus Alíz volt a Gondolkodó Kör vendége főképe
Tegnap este tartotta a nyári szünet utáni első összejövetelét a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör az evangélikus templomban. A kör vezetősége minden alkalommal arra törekszik, hogy régi pápai, híres embereket mutasson be. Ezúttal Mátyus Alíz író, lapszerkesztő volt a vendég.
Az egybegyűlteket Borbély Lajos, a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vezetője köszöntötte, majd Varga György nyugalmazott esperes mondott nyitóimádságot.
Előadása során Mátyus Alíz több érdekes történetet is elmesélt pápai gyökereiről, életútjáról, emlékeiről.
-  A számomra nagyon meghatározó emlékek Pápáról szinte mind szerepelnek az írásaimban. De azért kiemelném azt, hogy az Esterházy-kastély, nekem, mint kislánynak, egy olyan kastélyt jelentett, amiben elképzeltem magam. Elhelyeztem a kiszolgáló személyzetet a földszinten, magamat pedig az emeleten. Egy hosszú, krinolinos, szép ruhát viseltem. Az emeleten jártam a szobákon keresztül, méltóságteljesen, s próbáltam a gyönyörű kályhákat megnézni, ami persze nem volt könnyű, mivel én büszkén, felemelt fejjel akartam vonulni. Persze nem tudtam jól megnézni a kályhákat, mert méltóságteljes akartam maradni végig. Ez egy maradandó kép számomra. A másik ilyen emlék: három házzal arrébb lakott tőlünk a kocsmáros nagyanyám. Amikor a Csókai Óvodába kellett volna mennünk a testvéremmel, mi ahelyett a nagymamához mentünk, aki ezt természetesen nem árulta el a szüleinknek. Nagyon jól éreztük ott magunkat, mi azt mondjuk a bátyámmal, ami nem tudom igaz-e, hogy Pikoló sört kaptunk sok habbal. Szép emlék még, hogy a Somlai úton a határban búzavirágot szedtünk édesanyámnak, aki nagyon szerette a nagy csokor virágot - mesélte az előadó.
Mátyus Aliz 1948-ban, március 25-én született Zalalövőn. Iskolai tanulmányait az I. számú Leányiskolában, majd a Petőfi Gimnáziumban folyatta. Azt követően Lovászpatonán tanított. Jelenleg író, szociológus, a Magyar Művelődési Intézet Szín – Közösségi Művelődés című folyóiratának főszerkesztője. 1973-ban Pesten végzett magyar-orosz népművelés szakon. 1980-tól jelennek meg könyvei. A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársa, előbb falukutató, majd a Szín - Közösségi Művelődés című szakmai folyóirat alapító főszerkesztője (1996-). Tagja a Magyar Szociológiai Társaságnak, és a Magyar Írószövetségnek. Ez idáig kilenc könyve jelent meg, most egy szociográfián dolgozik.
- Nagyon szeretek írni, már egészen kicsi korom óta. Az iskolai fogalmazásokat mindig úgy sikerült befejeznem, lezárnom, hogy utána örömmel olvastam vissza. Úgy gondolom, már akkor is tudtam írni - zárta gondolatait Mátyus Alíz.
A Gyurátz Kör soron következő összejövetele október utolsó hétfőjén lesz, amikor is dr. Alexay Zoltán természetfotós lesz a vendég.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!