Idén is jó fröccs készült a somlaiból


2010-01-31 16:57:52  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


Idén is jó fröccs készült a somlaiból főképe
Januárban elkezdődött a báli szezon. A Somló és Környéke Borút Egyesület ezt minden évben ki is használja, évente január végén rendszeresen megrendezik a borlovagavatással egybekötött, vidám hangulatú Borlovagok Bálja elnevezésű programjukat. Az alkalmon – idén is szép számmal – megjelentek a bortermelés kiválóságai, és a somlói borvidék prominens személyiségei. Az bál díszvendégei Hegedűs György, Székesfehérvár Királyi Borásza és Fenes Iván, Bős polgármestere voltak.

Az est fénypontja – rögtön a megnyitó alkalmával – a borlovagavatás volt. Ezúttal két leendő borlovag mutatta be fröccskészítési tudományát, Jónás Sándor, Tiszacsege polgármestere és Obráz András nagyalásonyi vendéglőtulajdonos. A Somlói Borlovag Klub borlovagja csak az lehet, aki átmegy a vizsgán, vagyis olyan fröccsöt készít a somlai borból, amely a bíráló bizottságnak teljes mértékben megfelel. A ceremónia folyamán a két leendő tag átment a rostán. Ünnepélyes fogadalomtételük után borlovaggá avatták őket.

A Somló és Környéke Borút Egyesületnek ma már közel 400 tagja van, melyből 270 avatott borlovag. Az egyesület 10 éve alakult azzal a céllal, hogy a somlói bort szerte az országban népszerűsítse.
- Ma már nemcsak az egész országot hálózzák be tagjaink, hanem nagyon sok konzulunk és főkonzulunk tevékenykedik külföldön, például Németországban, Finnországban, Lengyelországban, Szerbiában és még folytathatnám a sort. Így somlai bor az elmúlt 10 évben nagy népszerűségre tett szert – mondta dr. Halla László, az egyesület elnöke.

A bál háziasszonya Mesterházy Péterné – de leginkább csak mindenki Paula nénije – volt. A Somlói Borlovag Hölgy, Paula néni minden évben nagy gondot fordít a báli menü összeállítására, főként azért, hogy a vacsora minden fogása passzoljon az asztalon kínált somlai borokhoz.
- 4 borfajtát ajánlunk ma a kedves vendégek figyelmébe: a rizlinget, a juhfarkot, a hárslevelűt és a furmintot. A menüben szereplő csülkös babos káposztámhoz a rizlinget ajánlom. Azonban aki nem szereti a káposztát, annak készítettem almás csirkecombot, ehhez leginkább a juhfark passzol. A desszerthez – ami házi süteményeimből áll – pedig a hárslevelű a legalkalmasabb somlai nedű – magyarázta Paula néni.

A vacsora után a Zafír Hastánccsoport bemutatóját láthatták a megjelentek, majd a produkció után a vendégek uralták a táncteret, ropták, szórakoztak hajnalig – a jófajta somlói bor társaságában.


Képek:

A SOMLÓI BORLOVAG KLUB HIMNUSZA

TE VAGY A LEGÉNY, BORLOVAG PAJTÁS!
BORLOVAGHÖLGYEK! NÓTA, KACAGÁS.
TERMJEN HÁT, SOMLÓ-HEGYEN JÓ BOR-ÁLDOMÁS,
SOMLÓI BOR! BORLOVAGOK! EMELD A KUPÁT!
 
A SOMLÓI VÁR, BORLOVAGRA VÁR!
BORLOVAG RUHA, KÖTÉNY VAN RAJTA!
FAKUPÁDBA SOMLÓI BORT! FRÖCCSÖT BELÉJE!
OLASZRIZLING, FURMINT, JUHFARK, EGÉSZSÉGÜNKRE!
Fakupádba somlói bort! Fröccsöt beléje!
Olaszrizling, furmint, juhfark, egészségünkre!

Forrás: www.somloiborut.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!