Ágh Attila: Magyarország leszakadó tendenciát mutat


2013-09-25 20:43:26  | cikk: mo  | 


Ágh Attila: Magyarország leszakadó tendenciát mutat főképe
Magyarország leszakadó tendenciát mutat – jelentette ki előadásában dr. Ágh Attila politológus. A szakember a Petőfi Asztaltársaság vendégeként fejtette ki véleményét Magyarország jelenlegi helyzetéről. A politológus elmondta, tudományos és stratégiai oldalról boncolja hazánk helyzetét. A Corvinus Egyetem politológusa tényszerű adatokra támaszkodva osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

Vészjósló jel, hogy Magyarország 2010 óta erősen leszakadó tendenciát mutat. Közép-Európa és a balkáni országok között óriási szakadék tátong, és Magyarország a Balkán felé tolódik. A napi politika számadatai mögött ez a tendencia húzódik – fogalmazott Ágh Attila.
A politológus kifejtette, 2010-ben a magyarok mély csalódást éltek át. Felerősítve a globális válsággal egyfajta keserű csalódás volt érezhető az embereken, melynek oka abban gyökerezett, hogy most sem sikerült közelebb kerülni Ausztriához – tette hozzá a szakember.
- Ez a csalódás vezetett számos változáshoz, például a pártrendszer összeomlásához, az emberek jövőbe vetett hite megszűnt. Ezenkívül fordulat tapasztalható az Európai Unióhoz való viszonyunkban is, nevezetesen most sokkal többen vannak azok, akik az Unió szerepét sem jónak, sem rossznak nem látják. Ezt követően még mindig 30 százalék feletti azoknak a száma, akik helyesnek tartják az uniós tagságot – magyarázta Ágh Attila.

Az előadó beszélt arról is, az általa említett leszakadási folyamat csak rendkívül erős intézkedésekkel állítható meg.
- Amíg Magyarország a felsőoktatásra a GDP 0,6 százalékát fordítja, addig a lecsúszás folytatódni fog. Ez a szám az európai átlagországokban 1,5 fölött van, háromszorosa a magyar aránynak. Míg Finnországban 3-4 százalékot fordítanak innovációra, a tudomány támogatására, addig Magyarországon ez 1 százalék alatti.
Nem a tömeggyártást kell fejleszteni, hanem azt kell preferálni, ami igazán előreviszi a termelést – jelentette ki a politológus, majd hozzátette – nyilvánvaló, hogy az oktatásba, a tudományos fejlesztésbe kell beruházni.
- Mi ennek az ellenkezőjét csináltuk az elmúlt három évben. Nem csoda, hogy lecsúszunk és egyre erőteljesebb a recesszió. A recesszió most is domináns, mert az 1-1,5 évvel ezelőtti mélypontból kezdünk ugyan kimászni, de még mindig nem jutottunk vissza a 2006-2007-es színvonalara, még mindig messze van tőlünk ez a termelési állapot – fogalmazott az előadó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!