Emlékezzünk mindig Szent Istvánra, aki az országunk alapjait tette le ezer évvel ezelőtt


2009-08-20 21:49:20  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Emlékezzünk mindig Szent Istvánra, aki az országunk alapjait tette le ezer évvel ezelőtt főképe
Ma 17 órakor a Millenniumi Emlékparkban a Szent István szobor koszorúzásával kezdődött el az Államalapító tiszteletére rendezett ünnepség. Hermann István, önkormányzati képviselő, az oktatási, kulturális és vallási bizottság elnöke rövid emlékbeszédet mondott. Ezután Pápa város polgármestere, dr. Kovács Zoltán és Pápa város alpolgármestere, Áldozó Tamás az önkormányzat, Bocskay László, Venczel Csaba, Unger Tamás a Fidesz, Szirbek Rita és Kovács József a szocialisták képviseletében megkoszorúzták a szobrot.

Az Erzsébet ligetben folytatódott a program. 17 óra 45 pertől Pápa Város Fúvószenekara toborzóját követően 18 órakor Piller Károly elénekelte a Fehérlófia című dalt, melyet a Jókai Mór Művelődési Központ Vadvirág Néptáncegyüttese kísért. Ezután Talabér Márta, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke ünnepi beszéde következett:

- Első királyunk példája arra tanít, hogy erős akarattal, a közérdek szolgálatával, ma stratégiáinak mondott gondolkodással a legnehezebb helyzet is megoldható. Első királyunk és műve jóval több a misztikus középkori példánál, azt is mondhatjuk: mérce, olyan, amelyet a XXI. század embere is maga elé állíthat. Az ezer évvel ezelőtti teljesítményre mi sem jellemzőbb, mint hogy nyomai még ma is jól kivehetők a magyar államigazgatás vagy éppen a katolikus egyház szervezetében. Nem véletlenül állta ki a próbát a megyerendszer sem, amelynek ezeréves fennállását ünnepli Veszprém és három másik megye az idei esztendőben. S nem véletlenül próbálja ezt a rendszert utolsó rúgkapálásként a kormányzat éppen napjainkban gazdaságilag, mert jogilag nem tudja, ellehetetleníteni. Talán pont a Szent István-i elszántság, a nemzetinek elismert érdekek feltétel nélküli érvényesítése hiányzik leginkább a közéletből. a sehonnan sehová tartó, szakértőinek csúfolt kormányok, offshore politikusok és rabosított miniszterek, felelősök nélküli botrányok, széteső államigazgatás tükrében még erősebbnek tűnik István király példája. A következő választáskor nagy lehetőség lesz az emberek kezében, a változtatás lehetősége. A felelősség remélhetőleg és feltehetőleg a polgári oldalé lesz, amelyre hosszú küzdelem után nehéz, valószínűleg sokszor hálátlan munka vár: az ország újjáépítése. Az Ismerős Arcok idézetével fejezte be beszédét:„Megmondom én, hogyan lehet, hogy magyarként éljük a jövőt: ameddig azok döntik, mi ütetjük addig a fenyőt.”

 „Hol vagy István király, téged magyar kíván…” címmel irodalmi összeállítás következett Ács Tamás és Horváth László, a Forrás Színház színművészei előadásában. Majd a Kormorán együttes Miatyánk című dalát hallhattuk Piller Károlytól. Ezt követően a Millenniumi óda című kórusművet hallhattuk a Nyugdíjas Énekkar, a Jókai Mór Művelődési Központ Ifjúsági Kórusa és a Huszár lakótelepi óvódás gyermekek előadásában, a kórust Móroczné Viola Erzsébet vezette.

Az ünnepség az Országzászló Emlékmű koszorúzásával folytatódott és a Pápa Város Fúvószenekara közreműködésével, a Szózat hangjaival ért véget.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!