Színjátszók napja az Őszi Dionüszián


2013-09-19 20:07:04  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Színjátszók napja az Őszi Dionüszián főképe
Az Őszi Dionüszia második napja, azaz csütörtök, a Színjátszók napja. Ennek keretein belül ma délután a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében az érdeklődők pápai diákszínjátszó csapatok előadásait tekinthették meg. A csapatok között akadt olyan, melynek tagjai már évek óta együtt dolgoznak, de felléptek frissen alakult formációk is. Műfaji szempontból változatos volt a felhozatal, a tragédiától egészen a komédiáig sokféle alkotást láthattak a jelenlevők a mai délután folyamán.  Komáromi Sándor szervező kérdésünkre elmondta, az ötnapos fesztivál célja, hogy a színjátszó csoportok találkozzanak.
- A tavalyi évhez képest annyi változás van a Dionüsziában, hogy nemcsak előadásokat láthatnak az érdeklődők, hanem workshopon és drámafoglalkozáson keresztül betekintést nyerhetnek egymás munkájába. A tegnapi szakmai nap nagyon jól sikerült. Minden felszólaló elmondása szerint a fiatalok bevonása fontos a közös kommunikációba és munkába. Sok jó ötletet lehetett meríteni a projektekből. A nap dr. Vekerdy Tamás kiváló előadásával zárult.
Elsőként a noszlopi No Komment csoport mutatkozott be a Gyermekszínjátszók délutánján. A csoport szeptemberben kezdte el a közös munka harmadik évét, néhány újonnan érkezett tag kivételével. Egy iskolai bemutatón kívül, az Örvény című előadás az első közös munkájuk. A csoport idén részt vett a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozón, melynek megyei fordulóján ezzel az előadással ezüstminősítést szerzett. A csapatot ebben az évben azok a közösségi problémák érdekelték, amelyek kellő egymásra figyelés nélkül, akár sötét örvénybe is taszíthatják a közösség tagjait. Nagy kérdés, hogy hogyan lehet onnan visszatalálni.
Ezt követően a két éve alakult Weöres Egyes csapat lépett színpadra, majd a Türr István Gimnázium színjátszósai, a TheaTürr mutatta be Csalóka Péter című vidám darabját.
A program a Diákszínjátszók estéjével folytatódott, ahol Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a szép számban megjelenteket. Mint mondta, Pápa városa nagyon büszke a színjátszósokra, s reméli, még sokáig és messzire viszik majd városunk hírnevét. Pápa örül annak, hogy helyszínt adhat e rangos, többnapos rendezvénynek, ami a jövőben is folytatódhat.
Az est során fellépett a NemArt színjátszó csoport, akik a Sok hűhó semmiért című Shakespeare-darabot dolgozták fel.
A PSG Színkör 2011-ben jött létre a Petőfi Sándor Gimnáziumban. Első alkotásuk a Jób könyve volt. A tavalyi évben kicsit máshogy kezdtek el alkotni. Próbáik, improvizációik a mai fiatalok problémáit dolgozzák fel. Spontán ötletekkel játszottak, ők hoztak be olyan témákat, amelyek foglalkoztatják a diákokat, vagyis őket. Próbálják bemutatni azt, ahogy a világot látják. A mai napra Log Out darabjukat hozták el, amivel a pécsi ODE fesztiválon bronzminősítést kaptak.
Végül a TheaTürr csoport Háy János: Senák című darabját adta elő.
A Dionüszia második napját a Szigeti veszedelem című nagyszabású összművészeti bemutató vetítése, majd a Holdfény-liget elnevezésű zenés program zárja 21 órakor, melyen a Ribillio Andante Jazz Quartett játszik. A programra sok szeretettel várnak minden érdeklődőt.
Az Őszi Dionüszia holnap 9 óra 30 perctől drámafoglalkozással folytatódik a JMSZK-ban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!