A művészetek jelentősége a kamaszkorban


2013-09-19 12:19:07  | cikk: mo  | 


A művészetek jelentősége a kamaszkorban főképe
A fiatalokkal történő problémamegoldás színtereiről és a kamaszkor jellemző problémáiról beszélt előadásában dr. Vekerdy Tamás gyermekpszichológus, aki az Őszi Dionüszia programjai kapcsán érkezett Pápára. A mai fiatalok egy technikai lehetőségekkel megtűzdelt, felgyorsult világban élnek – állapította meg a pszichológus, majd kifejtette, a kamaszokat körülvevő világ, a rajtuk uralkodó technika és a kamaszkor természetes velejárójaként jelentkező változások – a fiatal bezárkózása, az ún. „sündisznózás”, a nehézkes kapcsolatteremtés – oldásában a művészeti tevékenységnek hatalmas szerepe van. 
A művészetek szerepének hangsúlyozása egyébként nem új dolog. Ha megnézzük a magyar iskolarendszert attól kezdve, amikor igazán erőteljesen működik, a reformáció és az ellenreformáció kora óta, akkor azt látjuk, hogy a kálvinista, piarista, ciszter, jezsuita, nagyon szigorú iskolák rengeteg időt töltöttek iskoladrámák megírásával, színpadra állításával, megrendezésével, bedíszletezésével, kosztümözésével, előadásával. Ezenkívül volt énekkaruk, zenekaruk és poetikai és retorikai önképzőkörük. A régi iskolák a szorgalmi idő rovására nagyon sok művészetben "mártották meg" a felnövekvő gyereket. Ma már kutatások nyomán is tudjuk, hogy erre van szükség – fogalmazott Vekerdy Tamás.
Az előadó megjegyezte, az ösztönös tudást elfelejtettük, a tudatos tudást még nem tanultuk meg, s olyan iskolákat építünk, melyeket megtömünk verbális, szóbeli tudnivalóval, amelynek 90 százalékát a gyerekek elfelejtik. Ezzel kiszorítjuk a művészeteket, amelyek sokkal fontosabb szerepet kaphatnának.
Az előadó hangsúlyozta azt is, ki kell szakadni a technika zsarnoksága alól.
- A technika csak a bal agyféltekét veszi igénybe, amely logikus, matematikus, könnyen hazudik, nincs humora, verbális és analizál. Míg a jobb félteke művészi, élő, egész képekben lát. Az egészséges személyiség mindkettőt használja – emelte ki a szakember.
A lényeg tehát, hogy a művészet harmonizál, növeli az érzelmi intelligenciát és segít beilleszkedni a környezetbe, a többi ember közé.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!