Balesetek esőben – ideje vezetési stílust váltani


2013-09-18 21:55:12  | cikk: HuHa  | fotó: rendőrségi felvétele  | 


Balesetek esőben – ideje vezetési stílust váltani főképe
Múlt szombaton két közlekedési baleset is történt, melynek kiváltó oka a vizes, csúszós út és a nem ehhez igazított sebesség volt. Az egyik Pápa és Nagygyimót között történt, ahol a falu felé haladó jármű megcsúszott a teljesen egyenes, vizes aszfalton. A sofőr próbálta korrigálni a megcsúszást, sikertelenül. Letért jobbra az útról, áthajtott a vízelvezető árkon, nekicsapódott egy fának, amit kitört, majd az autó a tengelye körül megpördülve az út melletti szántóföldön az oldalára borulva állt meg. Talán csak a szerencsének, no meg a bekötött biztonsági övnek köszönhető, hogy a járművezető megúszta a balesetet súlyos sérüléssel. A másik szerencsétlenül járt gépjármű Nemesszalók felől haladt Nyárád felé, amikor egy kanyarban kisodródott, áthajtott a menetirány szerinti baloldalra és összeütközött az ott szabályosan közlekedő gépkocsival. A szabályosan közlekedő autóban ülő mindhárom személy könnyű sérülést szenvedett a balesetben. E két eset is arra figyelmeztet, hogy az őszi időjárás beálltával a vezetési stíluson változtatni kell és fokozottan kell figyelni az időjárási- és útviszonyokra – mondta el a balesetek kapcsán Varga Balázs rendőr őrnagy, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.
-Mindkét esetről elmondható, hogy a járművezetők rosszul választották meg a sebességet és a relatív gyorshajtás volt a balesetet előidéző ok. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy egyre többször fog esni az eső, egyre gyakrabban lesz köd, a gépkocsivezetőknek pedig fel kell készülniük arra, hogy a megváltozott útviszonyok megváltozott temperamentumú, megváltozott technikájú vezetést igényelnek – fogalmazott.
A vizes aszfalton más a gumiabroncsok tapadása, főleg ha falevelek is borítják az utat, ezért érdemes nagyobb követési távolságot tartani egymástól az autóknak, hiszen egy elhibázott manőver még helyrehozható ütközés nélkül nagyobb távolság esetén.
-A sebesség helyes megválasztása elsődleges a balesetek elkerülése érdekében. Ha rövidebb a belátható útszakasz, akkor lassabban kell közlekedni, ha szükséges használni kell a ködfényszórókat és számítani kell arra, hogy a csúszós, vizes úton megnő a fékút, ezért kerülni kell a hirtelen fékezést, vagy akár gázadást és a hirtelen kormánymozdulatokat is – sorolta a legfontosabbakat Varga Balázs.
A megváltozott útviszonyokra a járműveket is fel kell készíteni, hamarosan időszerű lesz a téli gumiabroncsok felszerelése, érdemes ellenőrizni az ablaktörlő lapátok állapotát, szükség esetén pótolnia szélvédőmosó folyadékot és megvizsgálni a páramentesítő készülék állapotát, az idősebb járművek esetén pedig a fényjelző készülékeket is érdemes bevizsgáltatni – figyelmeztetett az őrnagy.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!