Gyalogosok figyelem! Megindult a Fő téri gépjárműforgalom!


2013-09-16 14:09:20  | cikk: HuHa  | 


Gyalogosok figyelem! Megindult a Fő téri gépjárműforgalom! főképe
Ma délelőtt 10 óra után néhány perccel elbontotta a Fő tér megújított útjait lezáró kordonokat a kivitelező cég és megindulhatott a gépjárműforgalom a téren, ahol már több mint egy éve nem közlekedhettek a személygépkocsik. Az első kordonelemeket Molnár István, a városfejlesztési osztály vezetője és Vörös László, a Boroszlán Zrt. vezérigazgatója emelte le az új aszfaltburkolatról – jelképesen átadva a közlekedőknek az új útszakaszokat -, aztán pedig a cég dolgozói sorra beszedték a Gróf úton, Szent István úton, Török Bálint úton és Korvin utcán lévő kordonelemeket.  Ez azt jelenti, hogy mostantól a Gróf út- Szent István úti csomópontban közlekedhetnek az autósok, a Török Bálint utcáról lehet jobbra kanyarodni a Szent István útra, a Fő tér felé és a Korvin utca Fő téri torkolata is járhatóvá vált a gépjárművek számára a tér északi oldala felé.
És mindez azt is jelenti, hogy azokon a Fő téri területeken, ahol hosszú ideje csak a gyalogosok járhattak, mostantól megjelennek az úttesteken a gépkocsik, tehergépjárművek és autóbuszok, vagyis a járókelők csak a számukra épített korzón és a kiépített, kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken közlekedhetnek!
De nemcsak a gyalogosoktól vár fokozott figyelmet a megindult járműforgalom, hanem a gépkocsivezetőktől is, hiszen az új utakon több korlátozás is érvényben van. A közlekedés rendjéről Molnár István tájékoztatta hírportálunkat.
-A Plébániasor lakó-pihenő területként épült ki, az ott lévő utat csak az oda engedéllyel rendelkezők használhatják, ezt tábla is jelzi. Az a kérésünk, hogy más oda ne hajtson be, és parkolni az ott lakóknak is csak a saját ingatlanjukon engedélyezett. A Plébániasor egyébként zsákutcaként működik, azon átjárni nem lehet, hiszen a Fő utca felől fizikai akadállyal van lezárva.
A Gróf út – Szent István út Fő téri szakaszán visszaállt a régi közlekedési rend és a kétirányú forgalom azzal a korlátozással, hogy a megengedett maximális sebesség 30 km/óra, 3,5 tonnánál kisebb tömegű járművek és helyi közlekedést bonyolító autóbuszok használhatják csak.
-Fontos tudnivaló, hogy a Tókert felől csak jobbra, a Török Bálint utca irányába lehet haladni, a Szent István útról érkezők pedig a Gróf úton haladhatnak tovább vagy a Korvin utca felé kanyarodhatnak le. Az új útszakaszon két buszmegállót is kialakítottunk, az egyik a katolikus iskola előtt, a másik pedig a kastély régi bejárata előtt található – magyarázta az osztályvezető.
A Korvin utca meghosszabbításában épített új útszakaszon is két irányba közlekedhetnek a járművek. A sávokat nem felezővonal, hanem fényvisszaverő prizmák választják el egymástól, az úttest szélét az OTP oldalán kiemelt szegély, a templom felőli oldalon pedig terelőbúbok határozzák meg. Ez utóbbira különösen kell figyelniük mind a gépkocsivezetőknek, mind pedig a gyalogosoknak. A kiszolgáló útként működő szakaszon a forgalmi irányok is meghatározottak.
-Aki a Korvin utca felől közlekedik, az csak jobbra a Gróf út, vagyis a Tókert felé haladhat tovább, ezt tábla is jelzi. Semmiképpen nem szabad balra kikanyarodni, hiszen a főút két sávja kiemelt szegéllyel megépített elválasztó szigettel van kijelölve és balra kanyarodás esetén szembeforgalommal találkozik a gépkocsivezető – figyelmeztetett Molnár István. A csomópont felőli oldalon csak a Szent István út irányából lehet behajtani a Korvin utcára és ezen az úton is érvényes a sebesség- és súlykorlátozás.
A megindult gépjármű-közlekedéssel egyidőben a Török Bálint utcai kereszteződés forgalomirányító lámpáit is bekapcsolták. A korábbról ismert közlekedési lámpák egy újabb elemmel bővültek, ezt a kastélyudvaron állították fel és ez szabályozza a kastély rekonstrukción dolgozó tehergépkocsik kihajtását. Ezt a lámpát a kastélyból kihajtó gépkocsi vezetője hozza működésbe, és amíg neki zöldet mutat a lámpa – ez negyven másodpercet jelent – a kereszteződés többi lámpája piros jelzést mutat.
Molnár István a Fő téri gépkocsi közlekedés megindulása kapcsán arra kérte a járókelőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a téren és vegyék figyelembe, hogy az eddig megszokottól eltérően az úttesteken most már járművek közlekednek!
-Az elmúlt időszakban lassan belaktuk a teret, a járókelők megszokták, hogy a kivitelező által lezárt területek kivételével bármerre sétálhatnak, ez azonban a mai nappal megváltozott! Ráadásul a két megnyitott útszakasz egyike főútvonal, tehát gépkocsikra feltétlenül számítani kell. Azt kérjük a gyalogosoktól, hogy csak a számukra épített Fő téri területeken közlekedjenek és használják a kiépített, kijelölt átkelőhelyeket!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!