Bemutatták a Szakfelügyelő tanárnő és gimnáziuma című kiadványt


2013-09-15 15:50:10  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Bemutatták a Szakfelügyelő tanárnő és gimnáziuma című kiadványt főképe
Nagyszabású ünnepség keretein belül mutatták be nemzetes, vitéz Gajárszky-Galántai Márta Edit aranydiplomás középiskolai tanár kétkötetes könyvét a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában szombat délután. A szép számú közönség soraiban helyet foglaltak ismert közéleti személyiségek, iskolaigazgatók és pápai öregdiákok, hogy közösen tisztelegjenek a pápai iskolai élet, valamint annak egyik emblematikus alakja előtt.
Az ünnepi rendezvény a történelmi zászlók, a Vitézi Rend és Nemzetőrség képviselőinek bevonulásával, majd a Himnusz dallamaival kezdődött, ezt követően pedig vitéz Sántha Csaba, az Edvy Malom Fogadó tulajdonosa nyitotta meg a könyvbemutatót. – Galántai tanárnővel kapcsolatban csak pozitív, kellemes emlékeim vannak. Mivel nem voltam közvetlen tanítványa a tanárnőnek, híres tanításai módszereit, emberségét és humorát másodkézből kaptam, de ezeket rendszeresen, naprakészen – jegyezte meg Sántha Csaba, aki személyes hangvételű beszédében kiemelte Gajárszky-Galántai Márta Edit finom humorát, lenyűgöző személyiségét.
A folytatásban Dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója méltatta a szerzőt és a kétkötetes kiadványt. – Pápa mindig is diákváros volt. Az itteni iskolákban pedig mindig tanítottak egyéniségek, közéjük tartozik Mártika is. Diákjait hazaszeretetre, valamint a város, az iskola és a tudás szeretetére nevelte – fogalmazott a könyvtárigazgató. Mint mondta, a Szakfelügyelő tanárnő és gimnáziuma címet viselő könyv első kötetéből megismerhetjük a szerző személyét, életútját, pályafutását. A második kötetben Gajárszky-Galántai Márta Edit rendszerezve, összefoglalva leírja azokat az emlékeket, tapasztalatokat és eredményeket, amelyeket az iskolai tanítás eredményezett számára.
Az eseményen vitéz, lovag Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség elnöke is méltatta a szerzőt, akinek aztán átnyújtotta az általa vezetett civil szervezet kitüntetését. Az első kötet megszületésében közreműködő Serkédiné Sinkó Magdolna gondolatait távollétében Müller Anita, a könyvbemutató háziasszonya tolmácsolta a jelenlévőknek, majd Gajárszky-Galántai Márta Edit szólt az egybegyűltekhez.
– Ezzel a magasröptű ünnepéllyel elsődlegesen a híres iskolaváros iskolái és nagy tanáregyéniségei előtt szerettünk volna tisztelegni. A pedagógiában talán a legszebb szavak a tanító néni, tanító bácsi, tanítónő, tanító úr – fogalmazott a Szakfelügyelő tanárnő és gimnáziuma szerzője. – A tanítóknak amellett, hogy hatalmas tudással és széleskörű ismeretekkel kell rendelkezniük, nevelniük és olykor regulázniuk is kell a gyerekeket. Nem elég a betűvetést és a számok tudományát okítaniuk, a helyes viselkedést is tanítaniuk kell – fűzte hozzá. A nyugalmazott tanárnő kiemelte, könyve második kötetében nem az iskola történetének leírását, hanem az ahhoz kapcsolódó szokásrendszernek, hagyományoknak a megörökítését tűzte ki célul. Ezáltal pedig a hiánypótló kordokumentumokat is felvonultató könyv lapjain megismerkedhetünk többek között a korabeli tanévnyitó, szecskaavató, különféle ünnepségek és klubdélutánok, illetve például a tanár-diák viszony sajátosságaival.
Végezetül vitéz, lovag Dömötör Zoltán, a Nemzetőrség országos főparancsnoka is méltatta Gajárszky-Galántai Márta Editet. A könyvbemutatót több szavalat, énekes-zenés műsor, valamint a Vadvirág Néptáncegyüttes fellépése is színesítette. A méltóságteljes rendezvény a Székely himnusz és Szózat közös eléneklésével zárult.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!