A népi kultúra gyöngyszemei és a királylány


2013-09-14 15:27:53  | cikk: HuHa  | 


A népi kultúra gyöngyszemei és a királylány főképe
Bár tegnap sem rendezvénybarát arcát mutatta az időjárás a pápaiakat ez csöppet sem zavarta, hiszen a borpénteki programok kezdetétől egyre többen gyűltek össze a Fő téren, hogy megkóstolják a húsz pincészet kínálta borokat, igyanak egy testet-lelket melegítő pálinkát és végigkóstolják a változatos feltétekkel készített cicegéket. A délutáni program a népi kultúra jegyében zajlott, a színpadi műsort a JMSZK Vadvirág Néptáncegyüttese nyitotta, majd Berecz István, a tavalyi Fölszállott a páva tehetségkutató verseny győztese adott ízelítőt a magyar tájegységek férfitáncaiból, megszólaltatva olykor furulyáját és néhány dallal fűszerezve előadását. A tehetséges fiatalembert hamarosan édesapja, a legendás dal- és mesemondó Berecz András követte a színpadon, kettejük között pedig Németh Dénes és zenekara muzsikált az egyre jobban megeredő esőben. Berecz András gyergyói nótája és az arcokra mosolyt csaló meséi sokakat a színpad elé vonzottak és még az eső is elállt a gyönyörű ízes hangon előadott történetektől. A Pápai Cicege- és Bornapok hivatalos megnyitója a borrendek felvonulásával kezdődött, a Somlói Borrend mellett további tíz, a kulturált borfogyasztást és a hazai borkultúra értékeit népszerűsítő borrend jött el a pápai rendezvényre. A menetet Pápa Város fúvószenekara vezette, a borrendi zászlókkal felvonuló borlovagok sorát pedig a pápai néptáncosok zárták. A nyitóceremónián Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Szövetségének alelnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés, hogy ennyi borrend képviselteti magát a rendezvényen, hiszen mindenkinek nyakában a szüret és ezek a napok a borosgazdáknak a munkáról szólnak leginkább. Az alelnök elismeréssel szólt a rendezvénynek helyet biztosító megújult pápai főtérről, tolmácsolta a Magyarországi Borrendek Szövetségének üdvözletét és azt kívánta, hogy az immár hagyományos pápai rendezvény még sokáig szerezzen örömet a pápai és Pápa környéki embereknek, élvezzék a szórakoztató programokat és ismerjék meg a magyarországi borokat. Áldozó Tamás a borrendek alelnökének szavaira tréfásan úgy reagált, már most meg tudja mondani a jövő évi bornapok időpontját és kéri a borosgazdákat, hogy a szüretet ne erre a hosszú hétvégére időzítsék. A városvezető köszönetet mondott a borrendeknek, a pincészeteknek, kiemelve azokat, melyek először vendégei a pápai rendezvénynek. A hagyományos Hamvas Béla idézetek helyett a polgármester egy székely viccet idézett – utalva a délutáni könyvtáravatóra.
-A vicc arról szólt, hogy reggel is elolvasok egy könyvet, kicsit később is elolvasok egy könyvet, aztán este is elolvasok egy könyvet, és most a könyvtáravató után így valamennyien úgy vagyunk, hogy eljöttünk együtt a nyomdába.
A polgármester jó szórakozást kívánt a megjelenteknek a hétvége hátralévő programjaihoz és arra bíztatta a közönséget, hogy a borús idő se szegje kedvét senkinek.
Az ünnepi megnyitó után aztán a Hooligans zenekar csapott a húrok közé és több mint másfél órás koncerttel örvendeztette meg a többezres tömeget. A koncerten régi és új dalok egyaránt felcsendültek, a fináléban pedig együtt zengte a közönség az énekessel a Királylány című, talán legismertebbnek nevezhető Hooligans nótát. A pénteki program azonban ezzel még nem ért véget és bár az idő jól átcsúszott már borszombatba, a vendégsereg hosszan kitartott a Magic Cats zenekar koncertjén is.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!