Festményt adományozott a városnak Huszár János


2013-09-13 11:30:45  | cikk: mo  | 


Festményt adományozott a városnak Huszár János főképe
Egy Bíró Károly-alkotással lepte meg Pápa Város Önkormányzatát Huszár János. A Bél Mátyás-díjas helytörténész a Városházán adta át a festményt dr. Áldozó Tamás polgármesternek. Huszár János elmondta, az alkotásnak története van, hiszen ebben a keretben korábban egy másik festmény volt. A nagyméretű alkotás az 1848-as nagyszebeni csatát ábrázolta, s a képen Petőfit is megjelenítették. Holott Petőfi nem lehetett ott a csatában, mivel akkor éppen útban volt Debrecen felé – fejtette ki a helytörténész. A hamisítvány helyére így egy Bíró Károly-alkotás került, melynek elkészítésére János bácsi kérte fel az alkotót. Bíró Károly a már nem látható pápai halastót festette le kollégájának, mely a Nagysástól egészen a Péntek-malomig terjedt, s melyet a Tapolca patak töltött fel vizével. Huszár János hozzátette, sokat jelentett számára ez a festmény, és ezért gondolt arra, hogy a városnak adományozza. Úgy fogalmazott, ő Pápán volt diák, Pápán nőtt fel, s a város nagyon sokat adott neki.

A polgármester köszönetét fejezte ki a festményért, majd azt hangsúlyozta, azt szeretnék, ha az adományként kapott alkotásokat minél többen láthatnák. Éppen ezért egy olyan falfelületen fogják elhelyezni, ahol sokan megtekinthetik. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, a festménnyel igyekeznek méltóképpen megőrizni a Pápán már nem látható halastó emlékét.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!