El kell számoltatni mind a szegfűt, mind a narancsot! – beszélgetés Erőss Bulcsúval, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt országgyűlési képviselőjelöltjével


2010-01-28 22:45:36  | cikk: mo  | 


Pápán eddig három párt jelentette be a nyilvánosság számára hivatalosan is az április 11-i országgyűlési választásokon induló jelöltjét. Ezúttal Erőss Bulcsút, a Jobbik jelöltjét kérdeztük programjukról, célkitűzéseikről.
- A Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt Pápán Erőss Bulcsút indítja országgyűlési képviselőjelöltjeként az idei parlamenti választásokon. Hogy esett Önre a Jobbik választása?
- A Jobbik Magyarországért Mozgalomnál az a belső szokás, hogy a megyei elnökség tesz javaslatot arra, hogy ki legyen az illetékes személy, aki az adott választókörzetben elindul, majd az országos elnökség hozza meg végső döntést. A választások közeledtével a párt Szabó Gábor pártigazgató vezetésével felállított egy országos jelöltállító bizottságot, amely szigorú véleményezés után elfogadta személyemet, mint országgyűlési képviselő jelöltet.

- Milyen szempontok alapján döntöttek?
- A kiválasztási szempontok nagyon egyszerűek voltak, ahhoz képest, hogy a többi párt mi mindent szokott ilyenkor kérni. Azt kérték, hogy a jelölt ideológiája és szemlélete egyezzen azzal a felfogással, amit a Jobbik már 7. éve képvisel. Továbbá nyilatkozni kellett arról is, hogy a jelöltnek nincsen semmilyen egészségügyi problémája.

- Kérem, mutatkozzon be röviden! Eddig milyen területeken tevékenykedett, és mi jellemzi eddigi politikai pályafutását?
- 2002-ben, feleségem révén kerültem Pápára. Azóta családi vállalkozásban dolgozunk, kávézót és vidéken élelmiszerboltokat üzemeltetünk. De legfőbb tevékenységem – immár nyolcadik éve – a fordítás és tolmácsolás. Amire a legbüszkébb vagyok, hogy 2002-ben olasz barátaimmal létrehoztuk a Nemzetközi Táncszövetséget, amelynek alelnöke vagyok. Ez annyiból érdekes, hogy a szervezetet Pápa olaszországi testvérvárosában, Casalecchio di Renoban alapítottuk. Ami a politikai pályafutásomat illeti, intenzívebben 1997-ben kezdtem foglalkozni a politikával. Nem titkolom, hogy abban az időben úgy éreztem, hogy a Fidesz az a politikai erő, amely az én igényeimnek is megfelel. Aztán kiderült, hogy mégsem, hisz 2001-ben a Vas megyei Jobboldali Ifjúsági Közösségnek az alapítója voltam, amely egy civil szervezet volt abban az időben még és azért jött létre, hogy a keresztény értékek mentén gondolkodó fiatalokat összefogja. Mindezt azért tettük, hogy mind a MIÉP, mind pedig a Fidesz jelöltjeit erősítsük az MSZP-vel szemben. Aztán a Fidesz néppárti nyitása után 2003-ban magam is beléptem a pártba. De később rájöttem, hogy a Fidesz által működtetett tagozatok munkája nem más, mint „nesze semmi, fogd meg jól”, érdemi munka nincs mögötte. Kiléptem a pártból, és most a jobboldali erőt képviselem.

- Az elmúlt évben sok pozitív, de ugyanakkor sok negatív esemény is történt Pápán. Infrastrukturális fejlesztések, felújítások, rekonstrukciók, létszámleépítés, de folytathatnánk a sort. Rendkívül mozgalmas év áll a pápaiak háta mögött. Ön hogyan értékeli a 2009-es évet?
- Pápán nem mennek jól a dolgok. Annak ellenére, hogy tényleg sok pozitív dolog történt, mégis az utcán sétálva azt látom, hogy az emberek arcára kiül az elégedetlenség. Persze lehet mondani, hogy a kormány miatt van ez, – mert komoly forrásokat vonnak el az önkormányzatoktól – de az elmúlt húsz évben mégiscsak fideszes vezetésű város voltunk és vagyunk. Valamilyen szinten a Fidesznek is felelőssége az, hogy a negatív dolgok jelen vannak a városban. Mondok néhány példát: nézzük meg az Ipari Parkot Pápán, és nézzük meg más városokban milyen ipari parkok vannak. A miénkben alig van élet. Vagy ott van a Várkastély épülete, kívül romos, belül pedig élhetetlen, a könyvtárban nem lehet érdemben dolgozni vagy olvasni, mert annyira hideg van az épületben.

- Mire számíthatnak a pápaiak a Jobbik hatalomra kerülése esetén?
- A Jobbik hatalomra jutásával nem ígérjük, hogy Pápán egyből kánaán lesz, egyrészt blődség lenne, másrészt pedig nem akarunk demagógok lenni, ezt meghagyjuk a két nagy pártnak. Amit meg tudok ígérni a pápaiaknak, hogy felülvizsgáljuk az elmúlt éveket. Meg kell vizsgálni, hogy mik történtek az önkormányzat életében, milyen beruházások zajlottak, milyen pénzekért milyen területeket adtak el különböző hipermarketeknek, kik voltak a tulajdonosok? Tulajdonképpen egyfajta elszámoltatást szeretnénk, a programunkban is ez szerepel: mind a szegfűt, mind a narancsot el szeretnénk számoltatni. Támogatjuk a Fidesznek az egymillió munkahelyteremtésre irányuló javaslatát, de aki Á-t mond, mondjon B-t is, mondja meg, hogy miből kívánnak munkahelyeket létrehozni, mert a fedezetet nem nagyon látjuk.

- Akkor tehát adódik a kérdés, hogyan teremtene munkahelyeket a Jobbik?
- Mi azt mondjuk, hogy a magyar kis-és középvállalkozókat kell helyzetbe hozni. Nem tartjuk jónak, hogy a magyarok a multinacionális tőke szolgálatában dolgoznak. Azt gondoljuk, hogy a magyar emberekben van annyi tartás, hogy olyan munkákat is elvégezzenek, amelyek nem a multinacionális tőke tulajdonában vannak. A kis-és középvállalkozásokat szeretnénk kiemelt állami támogatásban részesíteni, mindezt úgy, hogy létrehozunk egy magyar bankot.

- Szélesítsük ki egy kicsit a látószögünket és nézzük Magyarország helyzetét! Önök hét kulcsfontosságú területet emeltek ki programjukban, amely – Önök szerint – komoly felülvizsgálatra szorul. Mit mutatna az Önök programja a gyakorlatban, milyen cselekvési tervet dolgoztak ki e hét nagy területet illetően? Hogyan lehet az ország jelenlegi helyzetében mindezt megvalósítani?
- A hét témakör: a politikusbűnözés, a cigánybűnözés, a mezőgazdaság, a gazdaság, az ifjúságpolitika, az egészségügy és a nemzettudat. Ezt a hét témakört teljes mértékben meg lehet valósítani, csak épp politikai akarat kell hozzá. A politikusbűnözés témakörében a legfontosabb az elszámoltatás, mind a szegfűt, mind a narancsot. Mert mindkét párt esetében voltak korrupciógyanús ügyek. Eltörölnénk a mentelmi jogot, hiszen ha a magyar embernek nincs mentelmi joga, akkor a politikusnak se legyen. Szeretnénk visszahívhatóvá tenni a képviselői mandátumot. Pozícióhajhászás: egy politikusnak csak egy beosztása legyen. Ezenkívül minden ciklus végén vagyonosodási vizsgálatot rendelnénk el az országgyűlési képviselők körében. A cigánybűnözéssel kapcsolatban felállítanánk a csendőrséget, megnyirbálnánk a szociális segélyeket, ami azt jelenti tulajdonképpen, hogy eltörölnénk azt. Legyen közmunka: az elvégzett munkáért bért kapna a dolgozó, aki pedig nem dolgozik, ne is egyék. Nem virágokat kellene locsolni és füvet nyírni, hanem az úthálózatot és a vasúti pályákat rendbe kellene rakni. Visszaállítanánk a halálbüntetést. Az Európai Unióban ellenzik ezt, de vegyük át Amerikából, ami jó! Amerikában vannak olyan államok, ahol halálbüntetés van most is. A mezőgazdaság tekintetében is radikális változásokra van szükség. Szeretnénk egy olyan földtörvényt létrehozni, amely alkotmányos védelem alatt áll. Külföldi ne vásárolhasson földterületet Magyarországon, így is egyébként a földek 26 százaléka külföldi tulajdonban van. Vegyük át a dán modellt: Dániában csak azok vehetnek földet, akik elvégzik az agrártudományi egyetemet dánul. Ha egy francia földet akar venni, végezze el az egyetemet magyarul öt év alatt. A hipermarketekben 90 százalékban legyen magyar termék! Bővíteni kell a külföldi piacokat kelet felé. Az őstermelőket, a családi vállalkozásokat állami támogatásban részesítenénk. A gazdaságpolitika tekintetében a liberális piacgazdaságról szeretnénk áttérni az ökoszociális nemzetgazdaságra. Megadóztatnánk a multinacionális tőkét, szeretnénk újratárgyalni az államadósságot és szeretnénk a stratégiai ágazatokat visszaprivatizálni. Ifjúságpolitikánkban arra törekszünk például, hogy június 4-ét emléknapként tartsák számon az iskolákban. A fiataloknak tudniuk kell, hogy mi történt Trianonban. Magyar gyökerekre épülő oktatási rendszert szeretnénk megvalósítani. Egészségügy: ellenezzük a magántőkét az egészségügyben, ösztönözzük a fiatal orvosokat, hogy maradjanak az ágazatban, de ehhez pénz kell. A legfontosabb a nemzettudat. Nemzettudat nélkül az előző hat szakpolitikával semmit nem lehet kezdeni. Az oktatáson, a médián és a kultúrán keresztül befolyásolni kell a nemzettudatot!

- Mit vár a Jobbik a tavaszi országgyűlési választásoktól?
- A választásokat meg szeretnénk nyerni. Nem szeretnénk a második vagy a harmadik helyet elfoglalni. Melyik sportoló szeretne az olimpián második lenni? Persze, ha a választók nem minket bíznak meg a kormányalakítással, akkor a nemzet és a haza érdekeit érintő kérdésekben konstruktív ellenzékként fogunk viselkedni, minden más esetben kíméletlenek leszünk.

- Mi az, amivel megelégednének?
- A minimális cél az MSZP legyőzése, és a második erővé válás. Mi az SZDSZ-t saját halottunknak tekintjük, szeretnénk az MSZP-t is annak tekinteni.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!