Ételed az életed - A táplálkozásról az Egészségügyi napokon
2013-04-08 20:42:44 | cikk: mo |
„Az vagy, amit megeszel” - gyakran halljuk az unalomig ismételt közmondást, de sajnos nem vesszük elég komolyan. Pedig bizonyított tény, hogy táplálkozásunk a legfontosabb befolyásoló tényezője egészségi állapotunknak, közérzetünknek és annak, hogy mennyire válunk fogékonnyá a különféle megbetegedésekre. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Egészségügyi napok címmel szervezett programsorozata keretében az érdeklődők ezúttal az egészséges táplálkozás alappilléreiről hallhattak előadást a Pedagógus Művelődési Házban. Borbély Lajosné életmód tanácsadó az alapoktól kezdve a bevitt táplálék minőségén át, egészen a receptekig minden részletbe beavatta a megjelenteket.Az életmód tanácsadó elmondta, mindössze két dolgot kell szem előtt tartanunk, ha egészségesen akarunk táplálkozni, ezáltal kivédeni szervezetünk megbetegedését. Az egyik – és talán a legfontosabb – tudnivaló, hogy testünk 70 százaléka víz. Ez azt jelenti, hogy minden sejtünk működése is a szervezet vízháztartásától függ. Különböző testfunkcióink fenntartása céljából szükségünk van rá, hogy minden egyes nap 2-3 liter folyadékot fogyasszunk. A másik lényeges dolog pedig az, hogy szervezetünk lúgos kémhatású, azaz az emberi test pH értéke 7,35-7,4 között mozog. Életmódunktól, így táplálkozásunktól függően ez az érték akár napról napra változhat, közérzetünk és egészségünk pedig vele együtt változik. Optimális esetben szervezetünknek lúgosnak kell lennie ahhoz, hogy a különféle betegségekkel szembeni védekezés és az anyagcsere hatékonyan működjön.
- Rengeteg mikroorganizmus él bennünk, a baktériumoktól a gombákig. Ezek el tudnak szaporodni, hiszen nagyon kedvelik a savas közeget. Tehát ha nem tanuljuk meg azt, hogy melyek a lúgos és savas ételek, valamint hogy az életünket mi minden savasítja, akkor könnyen megbetegszünk – fogalmazott Borbély Lajosné.A kiegyensúlyozott táplálkozás, mely biztosítja a szervezet optimális kémhatását és egyensúlyát, illetve a sejtek tápanyagigényét, feltételezi a megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát, vitamin, zsír, ásványi anyag és folyadék ellátottságot. A legkiválóbb lúgosító hatást a szervezetben a zöldségek és a zöld levelek biztosítják, melyek kalóriaszegények, szénhidrátszegények, ugyanakkor rengeteg vitamint, ásványi anyagot, enzimeket, hormonokat, rostokat és lúgosító hatású sókat tartalmaznak. Ugyanilyen hasznosak a gyümölcsök, bár tény, hogy ezek között már találhatunk enyhén savasító hatásúakat is, de ez még elenyésző egészségünk szempontjából. Ha az ételeink elkészítése során szükségünk van lisztre, akkor mindenképpen kevesebb mennyiséget használjunk és válasszuk a köleslisztet, vagy a teljes kiőrlésű tönkölylisztet. Fontosak az olajos magvak, melyek mindegyike kiváló egészséges zsírforrás. Az életmód tanácsadó kiemelte, a fehér, finomított cukor erősen savasít, oxigénszegény környezetet teremt maga körül, gyengíti az immunrendszert, ezért jobb, ha teljesen el is hagyjuk, helyette nyírfacukrot, sztíviát, vagy xilitet használunk.A mai előadás nemcsak az ismeretek átadásáról szólt. Borbély Lajosné saját receptjei nyomán az érdeklődők meg is kóstolhatták a reformételeket. Volt például citrom-és zöldségturmix, lenlisztből és káposztából készült kenyér, szezámmagos növényi sajtcsipsz, szezámmagos lepény, tökmag-, köles-és mandulalisztből, valamint szójavajból készített pogácsa. A bemutatott ételek különlegessége az volt, hogy nem tartalmaztak lisztet, valamennyi ledarált olajos magvak hozzáadásával készült.
- Rengeteg mikroorganizmus él bennünk, a baktériumoktól a gombákig. Ezek el tudnak szaporodni, hiszen nagyon kedvelik a savas közeget. Tehát ha nem tanuljuk meg azt, hogy melyek a lúgos és savas ételek, valamint hogy az életünket mi minden savasítja, akkor könnyen megbetegszünk – fogalmazott Borbély Lajosné.A kiegyensúlyozott táplálkozás, mely biztosítja a szervezet optimális kémhatását és egyensúlyát, illetve a sejtek tápanyagigényét, feltételezi a megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát, vitamin, zsír, ásványi anyag és folyadék ellátottságot. A legkiválóbb lúgosító hatást a szervezetben a zöldségek és a zöld levelek biztosítják, melyek kalóriaszegények, szénhidrátszegények, ugyanakkor rengeteg vitamint, ásványi anyagot, enzimeket, hormonokat, rostokat és lúgosító hatású sókat tartalmaznak. Ugyanilyen hasznosak a gyümölcsök, bár tény, hogy ezek között már találhatunk enyhén savasító hatásúakat is, de ez még elenyésző egészségünk szempontjából. Ha az ételeink elkészítése során szükségünk van lisztre, akkor mindenképpen kevesebb mennyiséget használjunk és válasszuk a köleslisztet, vagy a teljes kiőrlésű tönkölylisztet. Fontosak az olajos magvak, melyek mindegyike kiváló egészséges zsírforrás. Az életmód tanácsadó kiemelte, a fehér, finomított cukor erősen savasít, oxigénszegény környezetet teremt maga körül, gyengíti az immunrendszert, ezért jobb, ha teljesen el is hagyjuk, helyette nyírfacukrot, sztíviát, vagy xilitet használunk.A mai előadás nemcsak az ismeretek átadásáról szólt. Borbély Lajosné saját receptjei nyomán az érdeklődők meg is kóstolhatták a reformételeket. Volt például citrom-és zöldségturmix, lenlisztből és káposztából készült kenyér, szezámmagos növényi sajtcsipsz, szezámmagos lepény, tökmag-, köles-és mandulalisztből, valamint szójavajból készített pogácsa. A bemutatott ételek különlegessége az volt, hogy nem tartalmaztak lisztet, valamennyi ledarált olajos magvak hozzáadásával készült.
Képek:
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!