Tanuld meg becsülni a kenyeret! - Projekthét a Munkácsyban
2012-11-19 19:24:55 | cikk: mo |
A Munkácsy Mihály Általános Iskola eddig jobbára a környezetvédelemhez, néphagyományokhoz kapcsolódóan szervezett projektheteket a diákok ismereteinek bővítése céljából. A múlt héten azonban új témához nyúlt az intézmény, ezúttal alapvető élelmiszerünk, a kenyér történetének, elkészítésének hátterét ismerhették meg a nyolcadikosok.
Manapság szinte természetes, hogy ha bemegyünk a boltba, akkor a pénzünkért kenyeret kaphatunk. Talán bele sem gondolunk abba, hogy ükanyáink keserves, fáradságos munkával tették az asztalra a kenyeret, s innen ered annak hatalmas kultusza, melyet számos közmondás, szállóige és irodalmi mű megörökített az utókornak. Nagyné Tóth Judit elmondta, a projekthét témájának kiválasztásánál az volt a cél, hogy a gyerekek tanulják meg jobban tisztelni a kenyeret. Sokunkat aggaszt, hogy félig elrágott zsemle, vagy kenyérdarab hever a szemeteskukákban. Ha a diákok megismerik azt, hogy mi minden és mennyi munka kell ahhoz, hogy egy darab kenyér az asztalra kerülhessen, akkor talán jobban megbecsülik – fogalmazott a projekthét felelőse. Három síkon zajlott a projekt. A tanítási órákon történelemből az ősember kenyérfogyasztásától haladtak a diákok napjainkig. Fizika órán a malomkerék forgását elemezték a tanulók. Kémia és biológia órán a színhidrátok táplálkozásban betöltött szerepét vizsgálták a fiatalok, míg matematika órán a kenyérhez kapcsolódó szöveges példákat oldottak meg. Voltak tanórán kívüli foglalkozások és előadások, melyek alkalmával a malmok, a magyar malomipar történetéről hallhattak a nyolcadikosok, míg a tanórán kívüli, iskolán kívüli munka keretében egy pékségbe látogattak és megtekintették a jásdi és a tési malmokat is.
Az egyhetes projekt keretében számos feladatot kaptak az osztályközösségek, melyeket napról napra meg kellett oldaniuk. Nagyné Tóth Judit elmondta, öröm volt látni, ahogy egyre könnyebben oldották meg a napi feladatokat, egyre többet tudtak meg a diákok a témáról. A projekthét végére az adatgyűjtésből, a feladatok megoldásaiból összeállt egy kiállítás is, melyhez hatalmas segítséget nyújtott Győry Endréné, aki a történeti és néprajzi értékeink, tárgyi emlékeink lelkes gyűjtője és őrzője, és aki a kenyérkészítéshez szükséges ősi eszközöket, használati tárgyakat bocsátott a Munkácsy-iskola rendelkezésére. A projekthét zárását ma tartották az intézményben, melyen Éva néni is részt vett, aki a kenyérkészítés ősi mesterségéről beszélt a diákseregnek. Győry Endréné Éva néni elérzékenyülve adta át a gyerekeknek azt a hangulatot, és festette le azokat az érzéseket, illatokat és ízeket, amiket ő gyermekkorában tapasztalt, abban a korban, amikor nagyanyáink izzadsággal, fáradságos munkával éjszakától reggelig dagasztották, kelesztették és sütötték a mindennapi kenyeret.
Manapság szinte természetes, hogy ha bemegyünk a boltba, akkor a pénzünkért kenyeret kaphatunk. Talán bele sem gondolunk abba, hogy ükanyáink keserves, fáradságos munkával tették az asztalra a kenyeret, s innen ered annak hatalmas kultusza, melyet számos közmondás, szállóige és irodalmi mű megörökített az utókornak. Nagyné Tóth Judit elmondta, a projekthét témájának kiválasztásánál az volt a cél, hogy a gyerekek tanulják meg jobban tisztelni a kenyeret. Sokunkat aggaszt, hogy félig elrágott zsemle, vagy kenyérdarab hever a szemeteskukákban. Ha a diákok megismerik azt, hogy mi minden és mennyi munka kell ahhoz, hogy egy darab kenyér az asztalra kerülhessen, akkor talán jobban megbecsülik – fogalmazott a projekthét felelőse. Három síkon zajlott a projekt. A tanítási órákon történelemből az ősember kenyérfogyasztásától haladtak a diákok napjainkig. Fizika órán a malomkerék forgását elemezték a tanulók. Kémia és biológia órán a színhidrátok táplálkozásban betöltött szerepét vizsgálták a fiatalok, míg matematika órán a kenyérhez kapcsolódó szöveges példákat oldottak meg. Voltak tanórán kívüli foglalkozások és előadások, melyek alkalmával a malmok, a magyar malomipar történetéről hallhattak a nyolcadikosok, míg a tanórán kívüli, iskolán kívüli munka keretében egy pékségbe látogattak és megtekintették a jásdi és a tési malmokat is.
Az egyhetes projekt keretében számos feladatot kaptak az osztályközösségek, melyeket napról napra meg kellett oldaniuk. Nagyné Tóth Judit elmondta, öröm volt látni, ahogy egyre könnyebben oldották meg a napi feladatokat, egyre többet tudtak meg a diákok a témáról. A projekthét végére az adatgyűjtésből, a feladatok megoldásaiból összeállt egy kiállítás is, melyhez hatalmas segítséget nyújtott Győry Endréné, aki a történeti és néprajzi értékeink, tárgyi emlékeink lelkes gyűjtője és őrzője, és aki a kenyérkészítéshez szükséges ősi eszközöket, használati tárgyakat bocsátott a Munkácsy-iskola rendelkezésére. A projekthét zárását ma tartották az intézményben, melyen Éva néni is részt vett, aki a kenyérkészítés ősi mesterségéről beszélt a diákseregnek. Győry Endréné Éva néni elérzékenyülve adta át a gyerekeknek azt a hangulatot, és festette le azokat az érzéseket, illatokat és ízeket, amiket ő gyermekkorában tapasztalt, abban a korban, amikor nagyanyáink izzadsággal, fáradságos munkával éjszakától reggelig dagasztották, kelesztették és sütötték a mindennapi kenyeret.
Képek:
nincsenek képek
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!