Huszonkét pincészet, ezer féle jó bort kínált az öt nap alatt
2012-09-10 14:59:53 | cikk: HuHa |
Bár a hivatalos értékelésekre még várni kell, ahhoz nem férhet kétsége senkinek, hogy remekül sikerült a Pápai Cicege és Bornapok rendezvénye. Az elmúlt öt napon huszonkét magyar borpincészet, két pálinka készítő vállalkozás kínálta hagyományos és különleges italait, mellettük pedig két helyen árulták a cicege legváltozatosabb fajtáit és egyéb ízletes ételeket. A kulináris élvezetekhez gyümölcslevek sokasága, kürtőskalács és ki tudja még mi minden járult hozzá a rendezvényen. A színes gasztronómiai kínálat mellett színes programsorozat is várta az Esterházy-kastély udvarán és termeiben az érdeklődőket, melyen minden korosztály megtalálhatta a kedvére való szórakozási lehetőséget. Az öt nap alatt azonban mégiscsak a boré volt a főszerep, köztük is a somlói boroké, amiket nyolc pincészet hozott el a hagyományos, ám számos újdonságot felvonultató fesztiválra.
A Koroncai Pince Kft. másodszor vett részt a pápai boros rendezvényen, s idén azzal büszkélkedhetett, hogy a pénteki borversenyen az ő 2011-es chardonnay-juk nyerte el a Pápa Város Bora kitüntető címet. Fogyott is rendesen a pincészet faházának pultján kiállított serleg mellett bemutatott bor, hiszen nagyon sokan voltak kíváncsiak a győztes, friss, gyümölcsös jellegű nedűre.
-Ez egy reduktív érlelésű bor, ami azt jelenti, hogy fahordós érlelésben egyáltalán nem volt része, viszonylag korán palackba került, így meg tudta őrizni fajtajellegét, természetes ízét és zamatát – mondta el Koronczai Zsolt, a pincészet tulajdonosa. A Balatonfüred-Csopaki Borvidékről érkezett pincészet egyébként tavaly vett részt először a pápai rendezvényen, a szakember véleménye pedig az volt, hogy az idei programon sokkal nagyobb volt az érdeklődés boraik iránt. A Koronczai pince a győztes bor mellett többek között olaszrizlinget, rizlingszilvánit, szürkebarátot, merlot és cuvee-t kínált a szép számú vendégnek és várakozáson felüli forgalmat bonyolított az öt nap alatt.
A somlóvásárhelyi Fazekas Borpince az egyik legismertebb pincészet talán a pápaiak számára. Már csak azért is, mert ők az első borfesztivál óta minden évben résztvevői a rendezvénynek. Fazekas András ezúttal is széles kínálatot hozott a borfaluba és újdonságaikat is bemutatták a nagyközönségnek, így faházuknál koronát, rozét és vörös cuvee-t is kóstolhattak a vendégek. Legjobban az édes hárslevelű, a rizling és a kékfrankos borokat keresték az érdeklődők, ezekből fogyott a legtöbb.
-Minket már mindenki ismer itt a városban, így természetes, hogy odajönnek hozzánk, megkóstolják a borainkat. A forgalmunk hasonló volt, mint tavaly, annyi különbség érezhető, hogy míg néhány évvel ezelőtt sokan vittek haza palackban is bort, most ez már nem tapasztalható – mondta a borász.
„Tokaji Asszonyfektető. A többi a te dolgod…” így reklámozta egyik borát a Talia Vino Szőlőbirtok és Borkereskedés Kft. A győri székhelyű társaság 15 hektár területen termeszt szőlőt a Tokaji Borrégióban, Tállya, Rátka, Mád községek dűlőiben. A Pápai Cicege és Bornapok rendezvényére száraz, félédes és édes borokat, cuvee-t, furmintot, hárslevelűt, tokaji fordítást és tokaji asszonyfektetőt hoztak. Ez utóbbi különlegesség 2009-es szüretelésű szőlőből készült és 2011-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Gold Medal díját.
-Ez a bor hölgyeknek készült, nagyon édes, a négy puttonyos aszúnak megfelelő édességű. Véletlenül készült, mint a nagy dolgok általában. Jégbort szerettünk volna készíteni - pincészetünkben először-, azonban nem jött a fagy, viszont lopták a szőlőt, így november közepén le kellett szedni és ilyen bor lett belőle – mesélte mosolyogva dr. Kovács Kálmán tulajdonos. A pincészet első alkalommal vett részt a pápai rendezvényen és cuvee-jük volt a legnépszerűbb a vendégek körében. Olyannyira, hogy péntek éjjel már nem is tudtak ebből a borból adni a látogatóknak. dr. Kovács Kálmán úgy fogalmazott, a pápai közönség kedves, de kissé bizalmatlan, első alkalommal csak egy kóstolót kér, utána viszont sorra jön vissza. Meglátása szerint az első két napon gyenge volt a forgalom, péntektől azonban elégedettek lehettek az érdeklődéssel. Pápa egy kedves város, és ha meghívnak minket, jövőre is szívesen eljövünk – tette hozzá.
Az ötnapos rendezvényen nem csak a borosgazdák, kereskedők lehettek elégedettek, kora estétől hosszú sorok álltak a cicegét sütő pultok előtt, és a tavalyinál sokkal több pálinka is fogyott a Csalló Pálinka Manufaktúra és a Bakonyi Íz és Pálinka Kft. csetényi pálinkákat felvonultató faházaiban is. Vasárnap kora este dr. Áldozó Tamás polgármester úgy értékelte, akinek bármilyen előítélete is volt a rendezvénnyel kapcsolatban, biztosan megváltozott a véleménye, ha eljött ide, akár csak egy órára is.
-Sok pápai, kulturált körülmények között, nagyon jó programon vett részt. Az idei év újdonságaként a rendezvényhez pápai gasztronómiai különlegességeket is hozzátettünk, ez volt elsősorban a cicege és újdonság volt az is, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. szállította az alapanyagot az ételekhez – mondta. A polgármester a rendezvény népszerűségéről úgy fogalmazott, jóval többen voltak, mint az elmúlt évben.
-Azt tudni kell, hogy amit itt árusítanak, az nem olcsó. Azért nem olcsó, mert jó minőségű, ennek pedig ára van. De a jó minőséget nagyon sokan megfizetik. Én beszélgettem itt a gazdákkal és volt olyan, aki azt mondta, szombat estig két és félszer akkora forgalma volt, mint a múlt évben a rendezvény egész ideje alatt. Azt is tudjuk, hogy szombaton nyolcezer pohár volt forgalomban, ami nem azt jelenti, hogy ennyien voltak egyidőben itt az Esterházy- kastély udvarán, hanem azt, hogy nyolcezren vásároltak poharat itt a borfaluban. Ez pedig egy nagyon tisztességes szám.
A Koroncai Pince Kft. másodszor vett részt a pápai boros rendezvényen, s idén azzal büszkélkedhetett, hogy a pénteki borversenyen az ő 2011-es chardonnay-juk nyerte el a Pápa Város Bora kitüntető címet. Fogyott is rendesen a pincészet faházának pultján kiállított serleg mellett bemutatott bor, hiszen nagyon sokan voltak kíváncsiak a győztes, friss, gyümölcsös jellegű nedűre.
-Ez egy reduktív érlelésű bor, ami azt jelenti, hogy fahordós érlelésben egyáltalán nem volt része, viszonylag korán palackba került, így meg tudta őrizni fajtajellegét, természetes ízét és zamatát – mondta el Koronczai Zsolt, a pincészet tulajdonosa. A Balatonfüred-Csopaki Borvidékről érkezett pincészet egyébként tavaly vett részt először a pápai rendezvényen, a szakember véleménye pedig az volt, hogy az idei programon sokkal nagyobb volt az érdeklődés boraik iránt. A Koronczai pince a győztes bor mellett többek között olaszrizlinget, rizlingszilvánit, szürkebarátot, merlot és cuvee-t kínált a szép számú vendégnek és várakozáson felüli forgalmat bonyolított az öt nap alatt.
A somlóvásárhelyi Fazekas Borpince az egyik legismertebb pincészet talán a pápaiak számára. Már csak azért is, mert ők az első borfesztivál óta minden évben résztvevői a rendezvénynek. Fazekas András ezúttal is széles kínálatot hozott a borfaluba és újdonságaikat is bemutatták a nagyközönségnek, így faházuknál koronát, rozét és vörös cuvee-t is kóstolhattak a vendégek. Legjobban az édes hárslevelű, a rizling és a kékfrankos borokat keresték az érdeklődők, ezekből fogyott a legtöbb.
-Minket már mindenki ismer itt a városban, így természetes, hogy odajönnek hozzánk, megkóstolják a borainkat. A forgalmunk hasonló volt, mint tavaly, annyi különbség érezhető, hogy míg néhány évvel ezelőtt sokan vittek haza palackban is bort, most ez már nem tapasztalható – mondta a borász.
„Tokaji Asszonyfektető. A többi a te dolgod…” így reklámozta egyik borát a Talia Vino Szőlőbirtok és Borkereskedés Kft. A győri székhelyű társaság 15 hektár területen termeszt szőlőt a Tokaji Borrégióban, Tállya, Rátka, Mád községek dűlőiben. A Pápai Cicege és Bornapok rendezvényére száraz, félédes és édes borokat, cuvee-t, furmintot, hárslevelűt, tokaji fordítást és tokaji asszonyfektetőt hoztak. Ez utóbbi különlegesség 2009-es szüretelésű szőlőből készült és 2011-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Gold Medal díját.
-Ez a bor hölgyeknek készült, nagyon édes, a négy puttonyos aszúnak megfelelő édességű. Véletlenül készült, mint a nagy dolgok általában. Jégbort szerettünk volna készíteni - pincészetünkben először-, azonban nem jött a fagy, viszont lopták a szőlőt, így november közepén le kellett szedni és ilyen bor lett belőle – mesélte mosolyogva dr. Kovács Kálmán tulajdonos. A pincészet első alkalommal vett részt a pápai rendezvényen és cuvee-jük volt a legnépszerűbb a vendégek körében. Olyannyira, hogy péntek éjjel már nem is tudtak ebből a borból adni a látogatóknak. dr. Kovács Kálmán úgy fogalmazott, a pápai közönség kedves, de kissé bizalmatlan, első alkalommal csak egy kóstolót kér, utána viszont sorra jön vissza. Meglátása szerint az első két napon gyenge volt a forgalom, péntektől azonban elégedettek lehettek az érdeklődéssel. Pápa egy kedves város, és ha meghívnak minket, jövőre is szívesen eljövünk – tette hozzá.
Az ötnapos rendezvényen nem csak a borosgazdák, kereskedők lehettek elégedettek, kora estétől hosszú sorok álltak a cicegét sütő pultok előtt, és a tavalyinál sokkal több pálinka is fogyott a Csalló Pálinka Manufaktúra és a Bakonyi Íz és Pálinka Kft. csetényi pálinkákat felvonultató faházaiban is. Vasárnap kora este dr. Áldozó Tamás polgármester úgy értékelte, akinek bármilyen előítélete is volt a rendezvénnyel kapcsolatban, biztosan megváltozott a véleménye, ha eljött ide, akár csak egy órára is.
-Sok pápai, kulturált körülmények között, nagyon jó programon vett részt. Az idei év újdonságaként a rendezvényhez pápai gasztronómiai különlegességeket is hozzátettünk, ez volt elsősorban a cicege és újdonság volt az is, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. szállította az alapanyagot az ételekhez – mondta. A polgármester a rendezvény népszerűségéről úgy fogalmazott, jóval többen voltak, mint az elmúlt évben.
-Azt tudni kell, hogy amit itt árusítanak, az nem olcsó. Azért nem olcsó, mert jó minőségű, ennek pedig ára van. De a jó minőséget nagyon sokan megfizetik. Én beszélgettem itt a gazdákkal és volt olyan, aki azt mondta, szombat estig két és félszer akkora forgalma volt, mint a múlt évben a rendezvény egész ideje alatt. Azt is tudjuk, hogy szombaton nyolcezer pohár volt forgalomban, ami nem azt jelenti, hogy ennyien voltak egyidőben itt az Esterházy- kastély udvarán, hanem azt, hogy nyolcezren vásároltak poharat itt a borfaluban. Ez pedig egy nagyon tisztességes szám.
Képek:
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!