A hajápolás a fésűvel kezdődik - megkezdte az őszi évadot az Ipartörténeti Kör
2011-09-14 20:07:27 | cikk: Babos Petra | fotó: Babos Petra |
Ma délután tartotta a nyári szünet utáni első összejövetelét az Ipartörténeti Kör, melyben Bakody Lászlóné a fodrász szakmáról beszélt.
Mint mondta, ő nem szakmabeli, de rengeteget olvasott már a fodrászatról és sok hajszobrászt is megkeresett már e téma elsajátításának érdekében.
- Gyermekkoromban mindig hosszú hajú, copfos kislány voltam, ezért én sosem frizőrködtem. Később aztán levágattam a hajam, és azóta rendszeresen járok is fodrászhoz. Úgy gondolom, a hajápolás nagyon fontos, és az igazán a fésűvel kezdődik - mondta az előadó.
A hajat és a fejbőrt rendszeresen kell tisztítani, hiszen a hajszálak együttes felülete olyan nagy, hogy a rajta lebegő apró porszemek megtapadnak. A hajszál legnagyobb igénybevételének kitett része a hajvég. A hosszú haj különösen kényes, hiszen a hajvégre már nem jut elég a hajtüszők mirigyeinek ápoló, zsírozó anyagából. A haj az emberi testrész szerves része. A hajszál is érzékeli az időjárás-változást. Tehát nem mindig rajtunk múlik, ha a frizura nem tart, vagy nem annyira fényes. A levegő helytől és évszaktól függően több-kevesebb nedvességet tartalmaz, ami nem káros a frizurának, de elronthatja - fogalmazott Bakody Lászlóné.
Érdekes előadásában kitért még a változó korok hatására, valamint a különböző hajmosó szerekre és hajkefékre is.
- Fésülködésnél a fésűn zsír, korpa, faggyú marad, ami kitűnő táptalaj a baktériumoknak. Ezek a baktériumok minden fésülködésnél újra a fejbőrre kerülnek. A fésűk anyaga és felülete szerint a baktériumok fejlődése is különböző. A természetes anyagokból készült, keménygumi fésűk felülete pórusmentes, ezért nehezen tapad meg rajta a baktérium. A műanyag fésűk porózus felülete viszont kedvez a baktériumoknak - tette hozzá az előadó.
Az Ipartörténeti Kör a Várostörténeti Honismereti Körrel közösen jövő szombaton, azaz szeptember 24-én Zircre kirándul.
Mint mondta, ő nem szakmabeli, de rengeteget olvasott már a fodrászatról és sok hajszobrászt is megkeresett már e téma elsajátításának érdekében.
- Gyermekkoromban mindig hosszú hajú, copfos kislány voltam, ezért én sosem frizőrködtem. Később aztán levágattam a hajam, és azóta rendszeresen járok is fodrászhoz. Úgy gondolom, a hajápolás nagyon fontos, és az igazán a fésűvel kezdődik - mondta az előadó.
A hajat és a fejbőrt rendszeresen kell tisztítani, hiszen a hajszálak együttes felülete olyan nagy, hogy a rajta lebegő apró porszemek megtapadnak. A hajszál legnagyobb igénybevételének kitett része a hajvég. A hosszú haj különösen kényes, hiszen a hajvégre már nem jut elég a hajtüszők mirigyeinek ápoló, zsírozó anyagából. A haj az emberi testrész szerves része. A hajszál is érzékeli az időjárás-változást. Tehát nem mindig rajtunk múlik, ha a frizura nem tart, vagy nem annyira fényes. A levegő helytől és évszaktól függően több-kevesebb nedvességet tartalmaz, ami nem káros a frizurának, de elronthatja - fogalmazott Bakody Lászlóné.
Érdekes előadásában kitért még a változó korok hatására, valamint a különböző hajmosó szerekre és hajkefékre is.
- Fésülködésnél a fésűn zsír, korpa, faggyú marad, ami kitűnő táptalaj a baktériumoknak. Ezek a baktériumok minden fésülködésnél újra a fejbőrre kerülnek. A fésűk anyaga és felülete szerint a baktériumok fejlődése is különböző. A természetes anyagokból készült, keménygumi fésűk felülete pórusmentes, ezért nehezen tapad meg rajta a baktérium. A műanyag fésűk porózus felülete viszont kedvez a baktériumoknak - tette hozzá az előadó.
Az Ipartörténeti Kör a Várostörténeti Honismereti Körrel közösen jövő szombaton, azaz szeptember 24-én Zircre kirándul.
Képek:
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!