Magyar Bor Mindenkor - a 2011-es Pápai Bornapokról


2011-09-13 20:01:23  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Magyar Bor Mindenkor - a 2011-es Pápai Bornapokról főképe
Vasárnap este bezárta kapuit a 2011-es Pápai Bornapok, amely idén új időpontban, új helyszínen, valamint sokkal nagyobb választékkal várta a látogatókat - s mindezt hatalmas sikerrel. 18 pincészet kínálta öt napon keresztül jobbnál jobb nedűit. Vasárnap délután megkérdeztünk néhány pincészetet a rendezvényről, a szüretről és az új borról. A borfesztivál közönségét pedig a programokról és a borkínálatról faggattuk.

A Balaton-felvidéki szentantalfai Dobosi Pincészet családi vállalkozásként működik 1721 óta. A cég a klasszikus borok mellett bioborok és 100 százalékos szőlőlevek készítésével foglalkozik. És hogy mitől is lesz bio a bor? Oláh Otília elmondta, hogy a szőlőt nem felszívódó szerekkel, hanem bio rézgáliccal permetezik, melynek 0 nap a várakozásideje. A 20 hektáron elterülő pincészet a Pápai Bornapokra széles termékkínálattal érkezett, melyekből a pápaiak körében a legkedveltebb a késői szüretelésű Bio Szürkebarát Tramini volt.

A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tanpincészete minden évben részt vesz a bornapokon. Gál Imre igazgatóhelyettes elárulta, hogy az iskola 1999 óta foglalkozik bortermeléssel. A pincészet a Somló-hegyen, Somlóvásárhely közelében található, 1 hektáron. 7 féle bort termesztenek, melyek a borfaluban is megkóstolhatóak voltak. A szőlőben a munkákat elsősorban a gyerekek végzik gyakorlati oktatás keretein belül. A szüretelést kedden kezdik meg a cserszegi fűszeressel, amelyet 1500 négyzetméteren termesztenek. Az igaz, hogy ez nem somlói, hanem észak-dunántúli fajta, de utólag, kísérleti céllal ültették ezt a szőlőt. Ebből lett az idén aranyérmes száraz boruk.

Csehiné Sikos Mária régóta foglalkozik házi sajtkészítéssel a Pápához közeli Czimmermann malomban. A szakma fortélyait Csermajorban sajátította el, melyet azóta is hatalmas igyekezettel folytat.
- A bornapokra friss, illetve kemény, fűszeres sajtokat hoztam. Úgy veszem észre, hogy az érdeklődők a friss sajtokat viszik leginkább. A vevőktől pozitív visszajelzést kaptunk a házi készítésű sajtokról, amelyeket szívesen fogyasztottak a finom borok mellé, hiszen egy minőségi bor mellé a jó sajt fontos.  Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy kiállíthattunk a Pápai Bornapokon, hiszen a környéken nem sokan készítenek sajtot, így talán egy kicsit jobban megismerhettek. Jövőre is szeretnénk eljönni - mondta el a kistermelő.

Az 54 hektáron, 1946 óta működő Tornai Pincészet az idén is nagy örömmel érkezett városunkba a bornapokra, felvonultatva a pincészet széles borkínálatát a juhfarktól a szürkebarátig. Tornai Tamás szőlősgazda kérdésünkre elmondta, nagyon jó ötletnek tartotta az új helyszínválasztást, amely által sokkal több gazda mutatkozhatott be. Nagyon sokan megkóstolták a 2009-es juhfarkot pincészetük kínálatából, amely elnyerte a Pápa Város Bora címet.
- Az idei évben különleges, nagyon jó terméssel büszkélkedhetünk, egészséges, gyönyörű fürtöket lehet látni, ami a borok minőségét emeli majd. Azt hiszem, hogy az elmúlt két évtized legjobb borai készülhetnek ebben az évben. Jelenleg a szürkebarát szüretelése zajlik - tette hozzá Tornai Tamás.
A szerdától vasárnap estig tartó Pápai Bornapok kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató programokat tartogatott. A számos koncert mellett idén is voltak szakmai előadások, borverseny és persze játszóház a legkisebbeknek.
Sipos Mónika a Balaton partról érkezett a 2011-es Pápai Bornapokra. Elmondása szerint nagyon jól sikerült a rendezvény, s reméli, jövőre is itt lehet ebben a csodálatos barokk városban. A pincészetek minőségi borokat kínáltak, amelyek közül a szürkebarátot és az olaszrizlinget kóstolta meg családjával.

Csepi Katalin szombathelyi lakos a Pápa címeres gravírozott boros poharakat nagyon jó ötletnek tartotta, hiszen, aki egy szép emléktárgyat akart hazavinni a bornapokról, ezt megtehette. Ezen kívül a minőségi borokhoz sokkal jobban illett a kecses üvegpohár. Csepi Katalin elmondta még, hogy egy színvonalas eseményhez a tiszta környezet és a kulturált mosdók is hozzátartoznak, s erre ezen a rendezvényen nem lehetett panasz. Véleménye szerint a Pápai Huszáregyesület, a Vadvirág Néptáncegyüttes és a tűzzsonglőrök műsora emelte a rendezvény színvonalát. A borok közül a Fazekas Pincészet juhfark borát kóstolta meg s hozzá Csehiné Marika ízletes köményes-fokhagymás sajtját fogyasztotta.

Kálóczi Eszter barátaival látogatott el a borfaluba. Mint fogalmazott, nagyon szép környezetben, színvonalas programokat kínált az idei bornapok. A műsorok közül a Fivérek és az Old Boys együttes, valmint a tűzzsonglőrök produkcióját tekintették meg, miközben Merlot bort kortyolgattak. Egy alkalommal megkóstolták a csetényi meggyes pálinkát is, ami az egész társaság tetszését megnyerte.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!