Szélsőséges - így jellemzik idei termésüket a bortermelők
2010-11-12 08:08:23 | cikk: Tóth Tamara |
A bornak Szent Márton a bírája-ez a közmondás tegnap sokszor hangzott el a Szent Márton napi újbor ünnep megnyitóját követően. A hagyományoknak megfelelően ilyenkor már hordókba került az újbor, melyet a háromnapos ünnepségen több pincészet is kóstolásra kínál az érdeklődőknek. A kiállító boros gazdákat kérdeztem arról, milyen lett az idei termésük.
Lampért Sándor szőlőtermesztő gazda szerint, az idei év a termést tekintve közepesnek mondható.
- Egészségesek voltak a szőlők, meg tudtuk védeni a betegségektől, de a napsütéses órák száma kevés volt és a termés cukortartalma kevesebb az elmúlt évekhez képest- fogalmazott a termelő.
A családi pincészet három hektár szőlőn körülbelül 100 hektoliter bort mért le az első szűrés után.
Kevés, de egészséges- így jellemezte Stubán Zsigmondné idei szőlőtermését.
- Kicsit lassabban tisztulnak az idén, de hát nálam natúrból van mindhárom borfajta, a rizling, a juhfark és a hárslevelű is. Én kivárom, míg letisztul-tette hozzá nevetve és már fordult is tolongó vendégeit kiszolgálni.
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium idén is kóstolásra kínálta újborát a Márton-napi ünnepségen. Az idei termés a Somlón nagyon kevés lett, a tavalyinak körülbelül az egyharmada, melyet elsősorban az időjárásnak és a rengeteg peronoszpórának, valamint lisztharmatfertőzésnek tudhatunk be- összegezte Illés Nándor kertészmérnök-tanár az iskola bortermését.
- Ezzel a sok csapadékos időjárással nem lehetett mit kezdeni, bár minőségre nagyon jó a termésünk. Aki kivárta, hogy meglegyen a must megfelelő cukorfoka, az jó minőséget, de kis mennyiségben tudott betakarítani-mondta a szakoktató.
Az iskolának körülbelül 20 hektoliter lett az idei mustja, az első fejtést követően 17-18 hektoliter újborra számítanak a gazdaság vezetői. A faházban furmintból, hárslevelűből, cserszegi fűszeresből és a Somló zászlós borából, a juhfarkból is kínál újbort az iskola pincészete a borkedvelőknek.
Matting Norbert bortermelő is arról számolt be, hogy mennyiségileg sokkal kevesebb lett az idei termése az elmúlt évekhez képest. Annak minőségére azonban nem panaszkodott.
- Jó cukorfokkal szüreteltünk, igaz később, de nagyon jó lett mindegyik fajta: a furmint, az olaszrizling és a juhfark is. Az eddig megszokott hatvan hektoliter helyett idén körülbelül harminc hektoliterrel számolok-mondta Matting Norbert.
Az idei termés olyan szélsőséges lett, amilyen a nyár folyamán az időjárásunk volt. Több helyen a jégverés vitte el a város környéki szőlők java részét. A somlói gazdák vegyes véleménnyel vannak a termésről. Egyben azonban egyet értenek: ez a csapadékos időjárás a szőlőt fertőző kórokozók számára kedvezett.
Képek:
nincsenek képek
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!