Szélesvíz - immár hetedszer


2017-10-14 21:59:20  | cikk: ha  | 


Szélesvíz - immár hetedszer főképe

A Szélesvíz Pápa város folyóirata, melyet mindig úgy állít össze Mátyus Aliz szerkesztő, hogy az írások valós képet adjanak a helyi kultúráról, irodalomról, életről - mindarról, ami foglalkoztatja a pápaiakat. Évente két alkalommal jelenik meg a 88 oldalas kiadvány, melynek borítóján ezúttal Cziráki Lajos festményeiről készült fotók láthatók - hisz épp 100 éve született a városunkban is alkotó festő, grafikus. A folyóirat bemutatója a Jókai Mór Városi Könyvtárban volt, ahova ezúttal is szép számú érdeklődő érkezett. Ezek az alkalmak nem egyszerű ismertetők, hanem gyakran emlékidéző, új témát felvető alkalmak is. Huszár Hajnal rövid köszöntője után a folyóirat készítői kaptak szót.

A IV. évfolyam 2. lapszáma is a szerkesztői köszöntővel kezdődik. Mátyus Aliz táncházba invitál, ráébreszt, mennyire fontos, hogy a messzebb élő unokák időt töltsenek a pápai mamánál, hisz így kötődhetnek csak a városhoz, s nem szabad elfeledni azt sem, hogy a város csak úgy épülhet velünk, ha mi is hozzátesszük a magunkét. Az Ünneplő város rovatban mi más, mint a reformáció és a hozzá köthető pápaiak kaptak helyet. Polgárdi Sándor a pápai evangélikusokról írt, de a református gimnázium jubileumi szép kiadványáról is olvashatunk a a Szélesvízben.

Mindenki kíváncsian lapozgatta a hetedik számot

Az én városom rovatban a Pápai Művelődéstörténeti Társaság kaszinójának témájára készült írások sorában a Tisztviselőtelep, a Erzsébetváros, a vasúton túli terület és a pápai tűzoltóság múltjáról villantanak fel emlékképeket a szerzők. Köztünk élnek, köztünk éltek: visszaemlékezések, életbeszámolók is olvasható ezeken az oldalakon. Sajnos az In memoriam sosem marad üresen, ezúttal Huszár Jánostól és Kis Károlytól búcsúzik a Szélesvíz. Az Arcvonásokban Gömbös Ervinnel ismerkedhet meg az olvasó, a Látható világ pedig Cziráki Lajossal és Nemcsics Antallal foglalkozik, az Élet-Szín-Játék rovatban ezúttal  Szabó Szilárd vall magáról és a színpadhoz fűződő viszonyáról. A Vers-Író-Városban Rab Zsuzsa-vers, Horváth Iván-fordítás, Vathy Zsuzsa, Köntös László és Mátyus Aliz írásai olvashatók, az Értéktárba Sós Mari és Mayerné Pátkai Tünde gondolatai kerültek be.

A Szélesvíz bemutatóján a megjelent írások szerzői foglalták össze néhány kedvébresztő gondolatban, hogy miért is jó elolvani egy-egy múltidéző történetet, melyek azontúl, hogy példát adnak, segítenek megérteni a jelent. A folyóirat tartalomjegyzékében több cikk mellett is látható egy kis jel, mely arra utal, hogy a Pápai Művelődéstörténeti Társaság honlapján olvasható el a teljes szöveg. Sokkal több a téma, mint amennyi a 88 oldalba belefér, ezért választotta Mátyus Aliz ezt a lehetőséget, hogy online hozzáférhető legyen az anyag. A kiadvány szerkesztője azt is szeretné, ha minél több pápaihoz eljutna a Szélesvíz, ezért a terjesztést szeretné megváltoztatni, hisz mint mondta, leghatékonyabban ez úgy működne, ha minél több pápainak ajánlaná személyes jóismerőse a folyóiratot.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!