Cukros projekthét a Munkácsyban
2017-02-27 19:22:30 | cikk: Babos Petra |
A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola a tanév során négy alkalommal szervez úgynevezett projekthetet, melynek keretein belül egy-egy évfolyam a legkülönfélébb témákkal foglalkozik. Az idei tanév második projekthetét február 21. és 27. között tartották meg a hatodik évfolyamon, melyben ezúttal a cukor állt a középpontban.
Tóthné Nagy Judit, a 6. n osztályfőnöke, a projekthét egyik szervezője elmondta, a cukorról nagyon sok ellentmondásos hírt hallhatunk, hiszen rengeteg betegség kiváltója lehet. Ennek ellenére a gyerekek sokkal több cukros üdítőt és édességet fogyasztanak a megengedettnél, s a helyes egyensúlyt akarták bemutatni a két szélsőség között a diákságnak, vagyis ha mértékkel fogyasztjuk a cukrot, akkor az az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet.
A projektzáró kiállítás az aulában kapott helyet
-A hatodik évfolyamosok a tanórákon kívül is sokat foglalkoztak a cukor témával. Első nap a cukorrépa-gyártásról hallhattak előadást. Megismerkedhettek a magyar édességek előállításával egy filmen keresztül. Megtudták, hogy a dobos torta, a szaloncukor és a konyakmeggy hungarikumok. Láthattak kísérleteket arról, hogy a cukor miből tevődik össze, valamint dr. Csehi Barbara élelmiszermérnök, iskolánk volt tanulója tartott érdekfeszítő előadást az egészséges táplálkozásról és a cukor szerepéről, a mesterséges és természetes édesítőszerekről. Németen, angolon, természetismereten és matekon is előkerült a cukor – mondta a tanárnő, majd hozzáfűzte, a diákok a hét során belátták, hogy a mérsékelt cukorfogyasztás az egészséges táplálkozás része, de a mértéktelen cukorbevitel számos betegség okozója lehet, így úgy gondolja, a projekthét elérte a célját. A tanulók a hagyományos munkaformáktól eltérő módon szereztek új ismereteket. A munkájuk eredménye nemcsak a tanulók aktivitásának, hanem a szülők áldozatos segítségének is köszönhető, hiszen az ő közreműködésüknek köszönhetően kóstolhattak vattacukrot a gyerekek, valamint elkészült a sulicsoki is, ami szintén a szülőknek köszönhető.
Tamás Lúcia, 6. n osztályos tanuló elmondta, neki a legjobban az tetszett, amikor a dobostortáról és a szaloncukorról szerezhetett még több információt, hiszen ő is szereti mindkettőt. Mint mondta, a Kiskakas cukrászdába a héten mehetnek majd el, mivel a múlt héten nem jutottunk el hozzájuk, de kóstolóként küldtek tortát mindannyiuknak. A fiatal lány elárulta, az egy hét során megtanulták, hogy cukrot csak mértékkel szabad fogyasztani és a gyümölcs és a zöldség fontos része az egészséges táplálkozásnak.
-A héten több tablót is készítettünk, jó ötlet volt, hogy a különböző üdítők cukortartalmát is megnéztük, s megdöbbentett minket, hogy a Colában és az üdítőkben ennyire sok a cukor – fűzte hozzá, s kiemelte, hogy mostantól még jobban ügyel arra, hogy sok vizet fogyasszon.
A gyerekeknek nagyon ízlett a grillázs és a sulicsoki is
A projektzáró napját hétfőn reggel tartották, amikor gazdag kiállítást is rendeztek az aulában. A tárlaton többek között bemutatták, hogy egy-egy üdítőben mennyi cukor van.
A diákok beszámoltak a projekt eseményeiről, mivel foglalkoztak a tanórákon és a tanórán kívüli rendezvényeken.
A program végén a hatodik évfolyamos osztályfőnököknek köszönhetően megkóstolhatták a grillázst is, ami mindenkinek nagyon ízlett, valamint elfogyasztották a sulicsokit is.
Az iskolában a soron következő projektet március 15-éhez kapcsolódóan tartják majd.
Tóthné Nagy Judit, a 6. n osztályfőnöke, a projekthét egyik szervezője elmondta, a cukorról nagyon sok ellentmondásos hírt hallhatunk, hiszen rengeteg betegség kiváltója lehet. Ennek ellenére a gyerekek sokkal több cukros üdítőt és édességet fogyasztanak a megengedettnél, s a helyes egyensúlyt akarták bemutatni a két szélsőség között a diákságnak, vagyis ha mértékkel fogyasztjuk a cukrot, akkor az az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet.
A projektzáró kiállítás az aulában kapott helyet
-A hatodik évfolyamosok a tanórákon kívül is sokat foglalkoztak a cukor témával. Első nap a cukorrépa-gyártásról hallhattak előadást. Megismerkedhettek a magyar édességek előállításával egy filmen keresztül. Megtudták, hogy a dobos torta, a szaloncukor és a konyakmeggy hungarikumok. Láthattak kísérleteket arról, hogy a cukor miből tevődik össze, valamint dr. Csehi Barbara élelmiszermérnök, iskolánk volt tanulója tartott érdekfeszítő előadást az egészséges táplálkozásról és a cukor szerepéről, a mesterséges és természetes édesítőszerekről. Németen, angolon, természetismereten és matekon is előkerült a cukor – mondta a tanárnő, majd hozzáfűzte, a diákok a hét során belátták, hogy a mérsékelt cukorfogyasztás az egészséges táplálkozás része, de a mértéktelen cukorbevitel számos betegség okozója lehet, így úgy gondolja, a projekthét elérte a célját. A tanulók a hagyományos munkaformáktól eltérő módon szereztek új ismereteket. A munkájuk eredménye nemcsak a tanulók aktivitásának, hanem a szülők áldozatos segítségének is köszönhető, hiszen az ő közreműködésüknek köszönhetően kóstolhattak vattacukrot a gyerekek, valamint elkészült a sulicsoki is, ami szintén a szülőknek köszönhető.
Tamás Lúcia, 6. n osztályos tanuló elmondta, neki a legjobban az tetszett, amikor a dobostortáról és a szaloncukorról szerezhetett még több információt, hiszen ő is szereti mindkettőt. Mint mondta, a Kiskakas cukrászdába a héten mehetnek majd el, mivel a múlt héten nem jutottunk el hozzájuk, de kóstolóként küldtek tortát mindannyiuknak. A fiatal lány elárulta, az egy hét során megtanulták, hogy cukrot csak mértékkel szabad fogyasztani és a gyümölcs és a zöldség fontos része az egészséges táplálkozásnak.
-A héten több tablót is készítettünk, jó ötlet volt, hogy a különböző üdítők cukortartalmát is megnéztük, s megdöbbentett minket, hogy a Colában és az üdítőkben ennyire sok a cukor – fűzte hozzá, s kiemelte, hogy mostantól még jobban ügyel arra, hogy sok vizet fogyasszon.
A gyerekeknek nagyon ízlett a grillázs és a sulicsoki is
A projektzáró napját hétfőn reggel tartották, amikor gazdag kiállítást is rendeztek az aulában. A tárlaton többek között bemutatták, hogy egy-egy üdítőben mennyi cukor van.
A diákok beszámoltak a projekt eseményeiről, mivel foglalkoztak a tanórákon és a tanórán kívüli rendezvényeken.
A program végén a hatodik évfolyamos osztályfőnököknek köszönhetően megkóstolhatták a grillázst is, ami mindenkinek nagyon ízlett, valamint elfogyasztották a sulicsokit is.
Az iskolában a soron következő projektet március 15-éhez kapcsolódóan tartják majd.
Képek:
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!