Budapest Saxophone Quartett az ifjúsági hangversenyen


2015-02-13 21:02:57  | cikk: Babos Petra  | 


Budapest Saxophone Quartett az ifjúsági hangversenyen főképe
A 2014/2015-ös ifjúsági filharmónia bérletsorozat második előadásához érkezett. Az első alkalommal a Balázs Elemér Group lépett fel, most pedig a Budapest Saxophone Quartett muzsikáját hallgathatták a diákok.  A bérletsorozat a Türr István Gimnázium és Kollégium, a Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium, a Petőfi Sándor Gimnázium és az általános iskolák tanulóinak szól.

Szepesi Bence művészeti vezetőtől megtudtuk, ők alkotják Magyarország első klasszikus szaxofon quartettjét és 20 évvel ezelőtt alakultak.
-A filharmónia bérletben körülbelül 16 éve játszunk, több mint 300 hangversenyen vagyunk már túl. Előadásainkban mindig arra törekszünk, hogy hangszertörténeti és zenetörténeti áttekintést adjunk a diákoknak, érdekességekkel és színes műsorral fűszerezve. Célunk a szaxofon, mint hangszer bemutatása többféle oldalról. A tanulók számára nagyon meglepő, hogy 1841-ben szabadalmaztatták a hangszert a párizsi világkiállításon és akkoriban romantikus zenéket játszottak vele. Manapság a filmzenéken kívül népzenét és romantikus eredetű műveket adunk elő – mondta a művészeti vezető.
A jó hangulatú koncert során felcsendültek olyan ismert dallamok, mint például a Rózsaszínpárduc filmzenéje és a Bolero.
Szepesi Bence hozzáfűzte, missziót teljesítenek, hiszen a hangverseny ideje alatt mindenki ki tud kapcsolódni, s rájön, hogy a komolyzene nem is annyira borzalmas és rémes. Elmondása szerint, a szaxofon manapság nagy népszerűségnek örvendő hangszer, sok fiatal tanul rajta játszani, hiszen ezzel minden érzést ki lehet fejezni, nincsenek határai, mindenhol lehet vele koncertezni.

A pénteki hangverseny a Kultúrházak éjjel-nappal című programsorozat részeként valósult meg.
Az ifjúsági filharmónia bérletben a soron következő, s egyben a záró előadás a Duna Szimfonikus Zenekar hangversenye lesz március elején.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!