Télűzés a Weöres-iskolában


2015-02-06 19:52:41  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra, Pápai W  | 


Télűzés a Weöres-iskolában főképe
Kisze, kisze szalmából, perzselődj a lángoktól! Kisze, kisze, tél hava, jégszakállú, menj haza! Dideregtünk eleget, várjuk már a meleget – kiabálták hangosan a weöres-iskolások az intézmény udvarán ma délután a télűző programon.
A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A téltemető népszokás igen kedvelt volt a falusi népek körében, lényege, hogy a gyermekek kiszebabát és zajkeltő szerszámokat készítenek. Így tettek ma a diákok a Pápai Weöres Sándor Általános Iskolában is, ahol már hosszú évek óta hagyomány ez a program.

Horváthné Árvai Mária szervező elmondta, az idei évben kicsit változtattak a programon, hiszen nemcsak egy nagy bábot, hanem több mint 200 kicsi kiszebábot égettek el.
- A héten tartottunk az iskolában hagyományőrző délutánt, melynek keretein belül kiszebábot, busó álarcot és a télkergetéshez szükséges hangos eszközöket is készíthettek a gyerekek. A bábokba mindenki beleszorította a saját, rossz, téli élményeit, a hideget, a fázást és a betegséget, s ezeket égetjük el együtt. Reméljük, sikeresen elűztük a telet ezzel, hiszen a hatalmas szalmabáb pillanatok alatt elégett, s most már jönni fog a tavasz - tette hozzá mosolyogva a tanárnő.
Tóth Petra Pálma 2. a osztályos kisdiák kérdésünkre elmesélte, a hagyományok napján a karneválokról és a farsangról tanultak, többek között rról, hogy Magyarországon a kiszebáb égetéssel űzik el a telet. Az egyik délután ők is ilyen bábokat készítettek papírból és ruhaanyagokból.

A vidám udvari program után a diákok gyorsan jelmezbe bújtak, s a tantermekben folytatódott a farsangi ceremónia, melyről a játék, a nevetés és a finom falatok sem hiányozhattak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!