További javaslatokat várnak a helyi értéktárba


2015-02-04 15:18:23  | cikk: pgya  | 


További javaslatokat várnak a helyi értéktárba főképe
Sajtótájékoztatót tartott Pápa Város Önkormányzata Települési Értéktár Bizottságának (TÉB) elnöke, dr. Hermann István a polgármesteri hivatal sajtószobájában.
– A pápai értéktár bizottság feladata az, hogy elbírálja azokat a javaslatokat, amelyeket a hungarikumokat szabályozó előírások alapján a helyi értéktárba történő bekerülésre tesznek. Szeretnénk a gyűjtőmunkát a lehető legszélesebb körre kiterjeszteni Pápán és környékén abból a célból, hogy a civilek a helyi értéktárba ajánljanak különféle értékeket. Fontos, hogy nem a bizottság akarja megmondani, mit gondolunk pápai értéknek. Célunk az, hogy létrehozzunk helyi értékeket, és közkinccsé tegyük azokat, továbbá gondoskodjunk eme értékek fennmaradásáról, védelméről – hangsúlyozta dr. Hermann István.
Mindössze öt javaslat érkezett ezidáig a bizottsághoz: a Vadvirág Néptáncegyüttes és utánpótlás csoportjai, a Kékfestő Múzeum, a Pápai Református Kollégium szellemi öröksége, a pápai katolikus-bencés hagyományok, valamint a pápai ferencesek több évszázados szolgálata a patriotizmus és a társadalmi haladás érdekében.
- A Vadvirág Néptáncegyüttest nem kell bemutatni a pápaiaknak, a hangsúlyt az utánpótlásra szeretném helyezni, őseink mozgáskultúrájának, dallamvilágának tovább éltetésére. A Kékfestő Múzeummal kapcsolatban nemcsak az állandó kiállítást, hanem azt a munkakultúrát emelném ki, amelyet a Kluge család teremtett meg, a helyi textilipar alapjait lerakva. A ferencesek több évszázados szolgálata mellett a kolostorban és a templomban fellelhető tárgyi örökség megmentése is célunk. A történelmi egyházak mellett szeretném felhívni a figyelmet a pápai zsidóság kereskedelmi hagyományaira is – hangzott el a sajtótájékoztatón.
Az értéktár bizottságának elnöke szívesen fogadná, ha a fentebb felsorolt szellemi értékek mellett minél több tárgyi értékre is érkezne javaslat. A polgármesteri hivatalban bárki számára segítséget nyújt a települési értéktárba való jelöléshez szükséges formaiságok áthidalásához Geschitz Gergely, a TEB titkára.

A Települési Értéktár Bizottságának linkje elérhető ITT.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!